Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Transcom står fast vid jobbflytt från Umeå

Trots att en löntagarkonsult konstaterar att Transcom inte tjänar något på att flytta verksamheten från Umeå till Eskilstuna håller ledningen fast vid att 280 tjänster ska flyttas.
Anita Täpp Publicerad 30 november 2017, kl 13:49
Evgeny Karandaev/Colourbox.com
Evgeny Karandaev/Colourbox.com

Det var i september som kundserviceföretaget Transcom meddelade att man vill dra ned på kostnaderna genom att flytta sin verksamhet i Umeå till Eskilstuna. På Umeåkontoret finns 250 anställda och ett 30-tal konsulter.

Läs mer: 280 berörs när Transcom flyttar från Umeå

De anställda har erbjudits att flytta med till Transcoms kontor i Eskilstuna. Planen är att flytten ska vara genomförd innan den sista april nästa år då företagets hyreskontrakt i Umeå går ut.

Ännu har de anställda inte fått veta vad som ingår i flytterbjudandet. Men intresset för att flytta med till Eskilstuna tycks ändå vara litet och i dagsläget har redan ett 30-tal anställda i stället sagt upp sig för att gå till andra jobb.

Eftersom Unionensklubben anser att ledningens underlag är för otillräckligt att ta ställning till kallade man in en löntagarkonsult för att se över beslutet. Konsulten har nu kommit fram till att Transcom skulle göra samma besparing genom att flytta verksamheten till andra lokaler i Umeå och dessutom också gett förslag på lämpliga lokaler.

Men det alternativet är företagsledningen inte intresserade av, förklarar Henrik Olsson, Sverigechef på Transcom, i Västerbottens-Kuriren.

– Vi håller inte riktigt med om slutsatsen i rapporten. Analysen bygger främst på Umeåkontoret och verkligheten är mer komplex än rapporten gör gällande. Vår analys och slutsats bygger på en sammantagen bild av kostnader för Transcom i stort och hur vi på bästa sätt skulle kunna strukturera arbetet framöver för både medarbetare och kunder, säger han.

I väntan på att konsultens utredning skulle bli klar har fackklubbens förhandlingar med arbetsgivaren varit pausade.

– Vi får se vad vi kan göra sedan, utifrån konsultens resultat. Om inte annat får vi en bättre förståelse för de beslut företaget tagit, har Catarina Johansson tidigare sagt till Kollega.

Men någon bättre förståelse har man absolut inte fått, säger Catarina Johansson nu, som i övrigt hänvisar till Maj-Inger Åhgren, regionchef på Unionens kontor i Västerbotten, för kommentarer.

Enligt Maj-Inger Åhgren kommer man nu lyfta frågan till central förhandling.

– Men det är verkligen sorgligt att man inte tar vara på den här nya informationen. Förhoppningsvis kommer man ändå att ompröva sitt beslut i och med uppgifterna från konsulten.

Just nu ser det ändå ut som att många kommer att förlora sina arbeten i Umeå. Hur ser det ut för dom när det gäller att hitta nya jobb där?
– En tröst i det hela är att vi har en god arbetsmarknad här och det är lätt att få jobb, säger Maj-Inger Åhgren.

Varsel

Runt 1 500 personer sägs upp på Spotify

Spotify säger upp runt 1 500 anställda. Omkring 240 av dem arbetar i Sverige. Nedskärningen är den andra på mindre än ett år.
David Österberg Publicerad 4 december 2023, kl 12:51
Daniel Ek, vd för Spotify.
Runt 1 500 personer sägs upp från Spotify i nya nedskärningar. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT.

Under måndagsmorgonen skickade Daniel Ek, vd för Spotify, ett meddelande till alla anställda. I det framgick att företaget tänker säga upp 17 procent av personalstyrkan. Det innebär totalt runt 1 500 personer. Omkring 240 av de svenska medarbetarna blir av med jobbet, enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörer, som fått siffran från Spotify. Klubben på Spotify vill i nuläget inte uttala sig om detaljer.

”Vi är så klart ledsna över att många av våra kollegor påverkas av det här beslutet. Just nu är klubbens fokus att hjälpa de medlemmar som är påverkade av Spotifys nedskärningar och se till att de får det stöd de behöver”, skriver Jonas Sundberg, Unionens klubbordförande, i ett mejl till Kollega.

I brevet till de anställda skriver Daniel Ek att Spotify påverkas av det ekonomiska läget i världen: ”Den ekonomiska tillväxten har avtagit dramatiskt och kapitalet har blivit dyrare.”

Gjorde vinst på 32 miljoner euro

Enligt Spotifys kvartalsrapport för tredje kvartalet går det dock bra för företaget. Antalet premiumanvändare ökade med 16 procent och vinsten för kvartalet blev 32 miljoner euro. Men Daniel Ek anser att organisationen är ineffektiv och att för många anställda arbetar i stöttande roller och ”till och med gör arbete kring arbetet snarare än att bidra till möjligheter med verklig effekt.”

Nedskärningen är den andra i år. I januari meddelade Spotify att sex procent av personalen skulle sägas upp. Runt 100 personer fick lämna Spotify i Sverige. Den gången struntade företaget i att förhandla med och informera Unionen. Den här gången har klubben och Unionen fått information om neddragningarna i förväg, enligt Unionens presstjänst. Enligt brevet från Daniel Ek ska all berörd personal få en kalenderinbjudan till samtal under måndagen. Samtalen ska vara avklarade innan onsdag.

Spotify saknar kollektivavtal

De personer som sägs upp får, enligt företaget, i genomsnitt fem månadslöner i avgångsvederlag och två månaders karriärstöd.

Spotify saknar kollektivavtal. Under våren och början av sommaren försökte Unionen få företaget att teckna ett avtal, men Spotify drog sig ur förhandlingarna. Enligt företaget skulle ett kollektivavtal inte ge de anställda något mervärde.

Kollega söker Spotify och Unionen.