Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Tillfällig chef? Så fixar du det!

Klämd mellan ledningen och medarbetarna. Att vara tillförordnad chef är en knepig position. Men jobbet innebär också möjligheter och utveckling.
Publicerad 23 mars 2017, kl 10:17
Illustration: Annika Huett
Fallrisken för den tillförordnade chefen är stor, men går med rätt strategi att minimera. Illustration: Annika Huett

En hopplös position med stort ansvar men ingen makt. Eller en spännande chans att prova en ny roll och att uträtta något viktigt?

Att acceptera ett tillförordnade och bli temporär chef kan innebära såväl stora möjligheter som höga risker.

I synnerhet är det ofta en knepig balansgång om du blir befordrad på din nuvarande arbetsplats och därmed blir chef över dina arbetskamrater. Plötsligt kan du bli den som ska ta itu med problem som ni tidigare pratat om i fikarummet. Ibland kan det också leda till att de forna kollegerna betraktar dig som en svikare och inte ger dig det stöd du behöver.

I värsta fall kan en tf chef bli en blek figur som är bakbunden av oklara direktiv från högsta ledningen och som samtidigt möts av krav från frustrerade medarbetare. Som att balansera på en knivsegg.

Ofta kan tillsättandet av en tf chef vara en nödlösning i väntan på något bättre, en tandlös galjonsfigur som kanske dessutom får i uppdrag att verkställa tuffa och impopulära beslut.

Men att bli tf chef måste inte enbart innebära ett kvalificerat självplågeri.

– Nej, det finns självklart även fördelar. Uppdraget är ofta tidsbegränsat, vilket kan ge kraft och energi att driva ett projekt mot en tydlig deadline. Dessutom har du möjlighet att prova en ny yrkesroll och kan se om du gillar den innan du eventuellt accepterar ett mer fast chefsjobb, säger Victoria Carlbaum, ledarskapsutvecklare på Hallberg & Carlbaum ledarskap.

Hon menar att de allra största fördelarna är att ett tillfälligt chefskap är en chans att påverka och förändra. Dessutom innebär det alltid en möjlighet till personlig utveckling.

– Allt ledarskap handlar i grund och botten om att skapa relationer och att lära känna sina egna styrkor och svagheter. Det är till och med en skyldighet för en chef att reflektera och göra en självrannsakan, vilket i sin tur är lärorikt och utvecklande.

För att lyckas i den ofta knepiga positionen som tf chef framhåller Victoria Carlbaum att det är viktigt att avgränsa uppdraget ordentligt. Ett sätt är att tänka som en projektledare och göra en tydlig avgränsning av vad som är realistiskt att uppnå och vad du förväntas leverera.

– Annars är det risk att du tar dig vatten över huvudet och i värsta fall drunknar i diffusa krav och uppgifter, säger Victoria Carlbaum. 
 

6 BRA SÄTT ATT UNDVIKA OBEHAG

Släpp taget om det du inte kan påverka. Det kan vara frustrerande att se utvecklingsmöjligheter som du inte har tid eller mandat att ta itu med. Försök att acceptera vad du kan påverka och när du ska släppa taget.

Förvärva mandat. Det är naturligtvis viktigt att ledning och högre chefer ger dig beslutsrätt. Men kanske ännu mer väsentligt är att du skaffar dig mandat underifrån.

Bygg relationer. Fundera på hur du ska knyta an och bygga relationer till medarbetarna. Gör inte misstaget att tänka att det inte spelar någon roll eftersom ditt uppdrag ändå är tidsbegränsat.

Träd fram. Våga visa vad du går för och ta plats. Det är lätt att bli alltför defensiv, men samtidigt är det naturligtvis viktigt att visa ödmjukhet. Låt inte dina medarbetare bli ledarlösa.

Kolla av. Gör regelbundna avstämningar. Be att få återkoppling både från chefer och från medarbetare. Hur är stämningen? Vad är bra? Dåligt? Fråga så att du verkligen förstår, säg till exempel: ”Uppfattade jag rätt när …?”. Glöm inte att själv ge feedback.

Lova inte mer än du kan hålla. Var inte övermodig och tro att du kan uträtta storverk på kort tid. Då riskerar du att underminera ditt förtroende och inte minst att köra slut på dig själv.

Fler av Victoria Carlbaums tips i faktarutan.

 

Gertrud Dahlberg

Victoria Carlbaums tips

INNAN DU TACKAR JA

  • Vad är uppdraget? Be att få en extremt tydlig uppdragsbeskrivning.
  • Exakt vad förväntas du leverera?
  • Vem har det yttersta ansvaret? Är det du eller någon annan?
  • Till vem ska du rapportera?
  • Vem vänder du dig till när du behöver stöd?
  • Vilka är tidsramarna?
  • Hur ser nuläget ut? Finns det konflikter? Vilket stöd och/eller motstånd finns?
  • Att bli en bra chef handlar om träning. Är du beredd att träna och är du villig att lära?

TÄNK SÅ HÄR VID EN OMORGANISATION

Det är vanligt att en tillförordnad chef tillsätts när ett företag ska genomgå stora och kanske jobbiga förändringar.

  • Se till att avgränsa uppdraget in i minsta detalj. Se det som att du går in i en projektledarroll och ta reda på exakt vad som är början, slutet och målet med projektet.
  • Utgå alltid från nuläget. Hur ser det ut? Hur ser andra på saken? Ju rörigare läget är, desto viktigare är kraven på tydlighet.
  • Känns framtiden oviss? Tänk som en kapten i dimman! Även om du bara har en sikt på några meter så kan du åtminstone navigera framåt den lilla sträckan.

TRE BRA SAKER MED ATT VARA TILLFÖRORDNAD

  • Du har stora möjligheter att genomföra projekt, även om de ofta är tidsbegränsade.
  • Det är en strålande chans för dig att få reda på om du gillar såväl uppdraget som företaget eller organisationen.
  • Du kommer garanterat att utvecklas personligen. Allt ledarskap handlar om att bygga relationer och inte minst om att lära känna sig själv – få koll på sina svagheter och styrkor samt att förstå hur man kan växa som människa.

NÄR DU BLIR CHEF ÖVER TIDIGARE KOLLEGOR

  • I bästa fall är du redan en informell ledare. Det är ett önskeläge, för då har du redan respekt från alla parter.
  • Acceptera att du kommer att befinna dig i ett annat läge. Du är nu arbetsgivarens representant. Samtidigt är du ett språkrör för dina tidigare arbetskamrater gentemot de högre cheferna.
  • I värsta fall kan gruppen se dig som en svikare, vissa kanske är avundsjuka på din befordran.
  • Relationer kommer att förändras. Nu ska du lönesätta och stötta medarbetarna att komma ur sina komfortzoner. Det kan kännas ensamt med distansen som uppstår.
  • Hitta nya bundsförvanter. Sök dig till nätverk med människor som har samma position.
  • Fråga medarbetarna vad som fungerar bra och dåligt.
Ledarskap

5 konkreta tips: Så lär du dig tala inför folk

Får du panik av att hålla en dragning inför publik? Psykologen Alexandra Thomas, en av Chef & Karriärs mentorer, ger konkreta tips på hur du kan bemästra rädslan och göra presentationen till en succé.
Publicerad 10 april 2024, kl 06:00
Tecknad illustration av person med skakande ben som håller tal inför publik.
Visualisera framgång och skapa kontakt. Genom att använda dessa strategier kan du övervinna din talängslan och bli en effektiv och inspirerande kommunikatör. Illustration: Dennis Eriksson.

FRÅGA: Ända sedan barnsben har jag haft stora svårigheter med att prata inför folk. Både i skola och arbetsliv har jag i de lägena flera gånger drabbats av blackout. I vuxen ålder har jag försökt undvika situationen genom att inte ta på mig uppdrag som har inneburit redovisning. Eller i sista fall att sjukskriva mig.

Nyligen erbjöds jag att bli avdelningschef. Den rollen innebär att jag måste hålla dragningar inför hundratals medarbetare och även andra chefer. Så i stället för att bli glad och stolt över befordran känner jag enbart panik.

Självkänslan är skadad av alla gånger som det har gått åt pipan. Samtidigt vill jag inte återigen ta till flykten och tacka nej till tjänsten. Men hur ska jag göra för att våga? 

SVAR: Din fråga berör något djupt mänskligt. Att ställa sig utanför flocken var i människans tidiga historia förenat med fara och det är naturligt att hjärnan reagerar med flykt, som om du befann dig i en livshotande situation.

Att inte längre vilja fly är förstås rätt väg framåt. Efter mina år som retoriktränare har jag sett mycket som fungerar:

Försök att lugna hotsystemet genom andningsövningar. Du kan andas in genom att räkna till fyra och andas ut och räkna till fem. Visualisera det du vill uppnå. Om du får bilder av tidigare situationer, försök vända dem till scenarion där du lyckas.

Lär känna platsen och gå gärna dit och öva. Hur ser publiken ut, var sitter de, var står du, hur fungerar tekniken? Ju mer förberedd du är, desto lugnare kan du vara under framförandet.

Ett visst mått av nervositet gör att sinnena skärps och du gör dig redo att prestera. Gör dig vän med nervositeten och tänk att ingen vill lyssna på en blasé person som inte utstrålar något. Folk är ofta upptagna av sig själva och din nervositet kommer varken märkas eller synas på det sätt du upplever den.

Från blackout till framgång

Försök att minska det mentala avståndet mellan dig och publiken genom att vara personlig eller nämna något som andra kan relatera till. Du kan visa sårbarhet och avdramatisera situationen genom att till exempel säga: ”300 personer, nu blev jag nervös.”

De allra flesta kommer vilja dig väl och vill se dig lyckas. Om du ändå får en blackout vet inte publiken vad du ska säga. Då kan du låta punkterna komma i en ny ordning och ta dig tillbaka till strukturen efter hand.

Det mest effektiva – och jobbiga – sättet att komma över talängslan är exponering. Att möta situationen du är rädd för tills du lärt tankarna och kroppen att det inte är farligt.

Träna gärna hemma framför spegeln eller gå till en talcoach och simulera situationen. Den kemiska reaktionen i kroppen vid nervositet är identiskt med den vid förväntan. Enda skillnaden är våra tankar. Så ibland behöver vi överlista hjärnan och intala den att vi är taggade och att allt kommer gå bra.

ALEXANDRA THOMAS

GÖR: Psykolog, författare och specialist i organisationspsykologi på Creative Compassion. Inspirationsföreläsare och skribent.

ÅLDER: 45.

KARRIÄR: Facilitator, partner, mentor och regionchef. Har tidigare jobbat som skolpsykolog och på bup.

Har du en fråga till våra mentorer? Mejla [email protected].