Annons
Annons
 • – Det låter hemskt att säga, men det har blivit standard med omställningar hos oss, säger Unionens klubbordförande Agneta Ahlström. Foto: Jessica Gow / TT

Telia: 1 000 anställda ska bort

Publicerad 29 januari 2021, kl 12:39

Telia ska göra sig av med 1 000 anställda i år. Men facket på företaget är inte överraskat. De senaste åren har det skett neddragningar löpande.

Det var i samband med att Telia presenterade en mångmiljardförlust för fjärde kvartalet i fjol som nytillträdda vd:n Allison Kirkby också berättade att bolaget under 2021 ska minska antalet anställda med 1 000 personer.

Den personalminskningen är dock inte direkt kopplad till det nedslående resultatet, utan en del i ett omvandlingsprogram. Enligt TT ska bolaget pressa sina kostnader med två miljarder kronor till 2023 och fyra miljarder till 2025.

– Det låter hemskt att säga, men det har blivit standard med omställningar hos oss. För den enskilde som drabbas är det självklart fruktansvärt, säger Unionens klubbordförande Agneta Ahlström, enligt vilken Telia är inne i en ”tranformationsresa” mot förbättringar och förenklingar.

– Det har varit en kontinuerlig minskning genom åren. Det ovanliga är att företaget den här gången har gått ut med en siffra.

Hur stor del av dessa 1 000 som ska bort som arbetar i Sverige går inte att säga ännu. Enligt Agneta Ahlström kommer samtliga länder där Telia finns – förutom i Sverige även i Finland, Estland, Litauen, Danmark och Norge – drabbas. I bolaget finns i dag cirka 20 000 anställda, varav omkring 8 000 i Sverige.

Bland de 1 000 tjänster som försvinner kommer även finnas konsulter, uppger Agneta Ahlström.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  Avskedad för illojalitet efter coronamiss

  Kvinnan hjälpte till att starta upp kliniker för coronatester när hon blev avskedad för illojalitet. Arbetsgivaren anser bland annat att hon som verksamhetschef borde ha kontrollerat en läkare som skickade ut felaktiga testresultat.

 • Läs även...

  Gravid uppsagd – facket stämmer företag

  Kvinnan var gravid, hade varit sjukskriven och rekommenderades av läkare att jobba hemifrån. Då krävde arbetsgivaren att hon skulle arbeta från kontoret och försökte sänka hennes lön.

 • Läs även...

  De fortsatte jobba efter 65

  Allt fler jobbar efter 65 – trots seglivade fördomar om äldres arbetsförmåga. För Ann-Mari Niklasson krävdes det en stroke innan hon motvilligt drog sig tillbaka vid 80.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Fler söker bostadsbidrag - svårt att betala hyran

  Högre arbetslöshet till följd av coronapandemin har gjort att fler unga vuxna ansöker om bostadsbidrag för att ha råd att betala hyran. Det visar en rapport från Försäkringskassan om hur uttaget av olika socialförsäkringar sett ut under pandemin.

 • Läs även...

  Fick rätt mot a-kassan – får 170 000 kronor

  Anna Ludvigsson blev avstängd från a-kassan, krävdes på återbetalning och kunde inte betala sin hyra. Efter insats från facket backar a-kassan och betalar de 170 000 kronor i ersättning som Anna annars skulle gått miste om.