Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Svenskt spelföretag avskedar kritisk personal i Georgien

Minst 22 anställda vid det svenska företaget Evolution Gamings kontor i Georgien har nyligen blivit av med jobben. Enligt det georgiska facket GTUC är anledningen att de protesterat mot låga löner och dåliga arbetsförhållanden.
– Men den officiella förklaringen är naturligtvis en annan, säger fackets advokat Tamar Gabisonia.

Kamilla Kvarntorp Publicerad 15 augusti 2019, kl 09:33
Erland Aas/TT
Anställda på det svenska spelföretaget kräver bland annat ett lönelyft på 50 procent. Erland Aas/TT

Evolution Gaming är ett svenskt företag som grundades 2006 och bland annat levererar live-casinosystem i Europa. Bland kunderna finns sajter som Pokerstars, Unibet och Betsson.

Koncernen har cirka 4 000 anställda i flera olika länder. På kontoret i Georgiens huvudstad Tbilisi jobbar enligt medieuppgifter cirka 2 000 personer. Den 30 juli samlades 200 – 300 av dem utanför kontoret i en protest mot de låga lönerna. Genomsnittslönen ligger på 300 lari, motsvarande 900 kronor, med bonus stiger snittlönen till 500 lari, motsvarande 1 653 kronor. De anställda kräver nu ett lönelyft på 50 procent.

– Deras arbetsbörda har ökat betydligt sedan de anställdes i företaget, säger Tamar Gabisonia.

Personalen kräver också förbättrade arbetsförhållanden.

– Det är ett stort problem att folk har blivit bitna av insekter de senaste två månaderna. Företagsledningen har sagt att de ska åtgärda problemet, men inget har hänt, säger Dachi Chalabashvili, som började arbeta som croupier på företaget i februari.

Luftkonditioneringen på kontoret fungerar inte heller.

– Är det inte för kallt är det för varmt. Ibland har det varit så hett att folk svimmat av. Men ledningen har inte gjort någonting, säger Dachi Chalabashvili.

I samband med protesterna bildades en fackklubb.

– Det innebär en styrka att vara med i facket, många kände sig otrygga tidigare, säger Dachi Chalabashvili.

Efter fem dagar avslutades protesten, som av företaget har beskrivit som en olaglig strejk på nyhetssajten Breakit. De som vill strejka ska, enligt georgisk arbetsrätt, informera arbetsgivaren 21 dagar i förväg och parterna ska innan en strejk inleds ha deltagit i en medlingsprocess. Men Tamar Gabisonia anser inte att det handlade om en strejk utan om en helt laglig protest mot arbetsförhållandena på företaget.

– Endast en domstol - inte arbetsgivaren - kan avgöra om det var en protest eller en strejk, säger hon.

Efter att protesten avbröts har 22 personer blivit av med jobbet och vänt sig till GTUC för att få hjälp. Men Tamar Gabisonia uppskattar att omkring 40 anställda har fått lämna företaget.

– Vissa har inte fått sina provanställningar förlängda, andra har anklagats för att ha misskött sig. Men facket anser att de inte fick vara kvar därför att de protesterade mot arbetsförhållanden och bildade en fackklubb. Arbetsgivaren ogillade deras protester och gjorde sig av med dem, säger hon.

Dachi Chalabashvili är en av de drabbade. Han var en av de anställda som kritiserade sin arbetsgivare i samband med protesten. Dagen efter protesten gick han till jobbet, men mådde dåligt och tryckte på en nödknapp därför att han behövde lämna sitt croupierbord.

– Då sade en chef att jag inte såg sjuk ut och skulle fortsätta arbeta. När jag sade att jag inte orkade avskedade han mig, sade att jag skulle lämna in min uniform och lämna arbetsplatsen.

Om fyra dagar kan en laglig strejk utbryta om de anställda inte har fått gehör för sina krav.

– Vi försöker förhandla fram en lösning. Men arbetsgivaren vill inte återanställa dem som har förlorat jobbet. Det enda sättet för dem att få tillbaka jobbet är genom ett domstolsbeslut. Men arbetsgivaren är villig att diskutera lönerna och arbetsmiljön, säger Tamar Gabisonia.

Kollega har sökt Evolution Gaming för en kommentar. Till Breakit har bolagets finanschef Jacob Kaplan tidigare sagt:

Vi betalar marknadsmässiga löner baserat på yrken som kräver motsvarande erfarenhet”,

På en fråga om hur han såg på protesterna svarade han:

”Vårt mål är att skapa den bästa arbetsplatsen i Georgien och inom ramen för detta respekterar vi varje enskild medarbetares rätt att framföra synpunkter”.

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer".