Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Svenskt Näringsliv ratar förlängda sjuklöner

Nederländerna har lyckats få ner sjuktalen kraftigt sedan arbetsgivarna tvingas betala sjuklön i två år. Men på Svenskt Näringsliv är man nöjd med det svenska systemet. Högre sjuklönekostnader drabbar såväl småföretag som personer med en sjukdomshistorik, enligt arbetsgivarorganisationen.
Linnea Andersson Publicerad 15 december 2015, kl 16:48
Peter Dejong / AP Photo
Både arbetsgivare och fack är nöjda med det holländska systemet, med vilket man fått ner sjukskrivningarna markant. Peter Dejong / AP Photo

I början av 2000-talet stod Sverige, Nederländerna och Norge inför samma utmaning med extremt hög sjukfrånvaro. Sedan dess har både Sverige och Holland gjort om sina sjukförsäkringssystem, men valt olika vägar. Norge, som inte gjort några reformer, ligger kvar på samma höga nivåer.

Att Nederländerna tog en väg och Sverige en annan beror enligt Catharina Bäck, försäkringsexpert på Svenskt Näringsliv, att länderna har helt olika system. I Nederländerna tvingas arbetsgivarna betala sjuklön för anställda i upp till två år. En modell som har gett effekt. Sedan slutet av 1990-talet har sjukskrivningarna och förtidspensioneringarna minskat med 40 procent i Nederländerna. Det rapporterar Ekot.

Såväl de holländska facken som arbetsgivarna verkar nöjda med det nya systemet. Men Catharina Bäck tror inte på att förlänga företagens sjuklöneansvar, utan menar att nuvarande sjuklöneperiod är väl avvägd ur ett svenskt perspektiv.

– Vi har provat längre sjuklöneperioder även i Sverige, men det gör att man blir mer försiktig vid rekrytering. De som har en sjukdomshistorik har svårare att bli anställda om kostnadsansvaret blir för stort för arbetsgivarna, säger Catharina Bäck.

Särskilt riskabelt är det för småföretagarna. Catharina Bäck poängterar vikten av det högkostandsskydd för höga sjuklönekostander som infördes vid årsskiftet för att lätta bördan för just mindre arbetsgivare.

Till skillnad från det holländska systemet innebar reformeren av sjukförsäkringen i Sverige bland annat att man införde fasta bedömningstider, en bortre tidsgräns för sjukskrivning och striktare regler för förtidspensionering. En reform som enligt Catharina Bäck också gett resultat.

– Jag tycker att det är viktigt att värna den reformerade sjukförsäkringen med tanke på hur det har sett ut historiskt. Men sedan är det också otroligt viktigt att få till tidiga insatser.

Efter toppen i slutet av 90-talet låg sjukfrånvaron i Sverige på en rekordlåg nivå 2011, men har sedan dess ökat. För att få ner den på en ”stabil nivå” igen vill Svenskt Näringsliv att man tydliggör samverkan och informationsutbytet mellan arbetsgivare, vården och medarbetaren. Man har testat en samverkansmodell för tidiga insatser i pilotprojekt där man, enligt Catharina Bäck, fått ner både längden och mängden sjukskrivningar.

– Det är viktigt för att ta tillvara på den arbetsförmåga som finns trots sjukdom. Sjukskrivning i sig är inte alltid den bästa behandlingsmetoden.

Sjukförsäkring

Så påverkade Covid-19 sjuskrivningarna

Under pandemin smittades över två miljoner svenskar av coronaviruset. Men få tjänstemän var sjukskrivna längre än två veckor, visar nya siffror.
Lina Björk Publicerad 22 april 2024, kl 13:04
Medicintabletter och en termomenter som visar febertemperatur.
Låg sjukfrånvaro hos svenska tjänstemän under pandemin. Karolinska Institutets analyser av tjänstemännens hälsa visar att Covid-19 hade liten påverkan på tjänstemännens sjukskrivningar. Foto: Colourbox.

När covid-19 spreds över världen påverkade det både vårt arbetssätt och reglerna för sjukskrivning. De flesta privata tjänstemän kunde jobba hemifrån och regeringen beslutade exempelvis att slopa karensdagen för att få anställda att stanna hemma när de kände förkylningssymptom. 

Nu har Karolinska Institutet tittat närmare på hur sjukfrånvaron såg ut för privata tjänstemän under åren för pandemin. Resultatet visar att de flesta tjänstemännen 82,5 procent, inte hade någon sjukskrivning alls under åren 2019 till 2021. Sjukskrivningarna minskade till och med för vissa diagnoser som depression och ångest, medan diagnoser som utmattningssymptom och stress ökade 2020. 

Pandemins påverkan på arbetslivet

Några näringsgrenar stack dock ut i siffrorna. Bland dem som sjukskrevs för covid-19 eller relaterad diagnos fanns anställda inom vård, omsorg, sociala tjänster och omsorg. Andra relevanta faktorer för en coviddiagnos var lägre inkomst, högre ålder och att vara född utanför EU. 

Om studien

  • Ingår i ett större forskningsprojekt om sjukskrivning- sjuk och aktivitetsersättning.
  • Studien följer 1,4 miljoner privata tjänstemän i åldern 18 till 67 år under åren 2019 till 2021.
  • Karolinska Institutet har utfört studien på uppdrag av PTK och Svenskt Näringsliv och den har finansierats av tjänstepensionsbolaget Alecta.