Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Supporterstorm efter avtalstvist

Efter förra årets tvist i Arbetsdomstolen har hockeyspelaren Marcus Nilsson äntligen fått komma tillbaka till Djurgården, som han ville. Frid och fröjd? Nja, delar av supporterskaran är inte alls nöjd – utan hotar med att klippa sönder sina medlemskort. Och nu anklagas facket för att ha drivit på för hårt.
Gabriella Westberg Publicerad 16 januari 2015, kl 14:36
Marcus Nilsson till höger. Till vänster Kaarel Lehiste.
Ishockeyspelaren Marcus Nilsson (th) återvänder till Djurgården Hockey. Till vänster Djurgårdens ordförande Kaarel Lehiste. Foto: Jessica Gow/TT

”Tillsammans med Marcus har vi hittat en för Djurgården mycket bra och rättvis ekonomisk lösning där han ställer upp för Djurgården. Tvisten drevs av facket som ville skapa ett prejudikat gällande spelarkontrakten”, kommenterar klubbens vd, Jennie Silfverstrand, Marcus Nilssons återkomst till klubben, i ett pressmeddelande.

- Marcus Nilsson har ju alltid velat spela för Djurgården. Det var också därför han blev så förtvivlad när hans kontrakt avslutades i förtid, säger Unionens förbundsjurist Lena Isenstam, som företrädde Marcus Nilsson i AD, för ett år sedan.

Syftet med att driva ärendet var att få klarhet i vad som gäller vid anställning av professionella idrottsmän, som ju omfattas av arbetsrätten som alla andra. Arbetsdomstolen gick också på Marcus Nilssons och Unionens linje, och utdömde ett skadestånd på drygt 400 000 kronor för kontraktsbrott, plus ränta och rättegångskostnader, som Kollega rapporterade om då.

Klubben agerade helt enkelt fel när Marcus Nilssons fyraåriga anställningskontrakt avslutades i förväg, vilket ledningen för klubben också konstaterat.

Men att klubben nu tar tillbaka Marcus Nilsson har irriterat delar ur DIF:s supporterskara så till den milda grad att de inte bara hotat att lämna klubben men också vid ett möte igår kväll krävde ordförande Kaarel Lehistes avgång, enligt Aftonbladet.

Markus Nilsson själv upprepade vid mötet vad han sagt tidigare, att det var för att klargöra vad det är som gäller arbetsrättsligt som han ville få saken prövad i rätten. Och det håller Unionens jurist Lena Isenstam med om. Även idrottsvärlden behöver ordning och reda i anställningsavtalen.

- Som professionell hockeyspelare måste man kunna förlita sig på ingångna kontrakt, precis som vi andra på resten av arbetsmarknaden. Kan man inte förlita sig på det som står där kan man inte heller förhålla sig till andra förslag, säger hon.

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.