Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Strejkvarslet utökas till bilprovning

Unionen varslar om strejk på fyra bilbesiktningsföretag över hela landet. Detta sedan förhandlingarna med Almega Tjänsteförbunden strandat. Även detta varsel gäller rätten till flexpension.
Ola Rennstam Publicerad 7 april 2016, kl 11:10
Christine Ohlsson / TT
Bryter strejken ut lär det märkas för bilägare från och med den 18:e april. Christine Ohlsson / TT

Varslet omfattar 1 350 medlemmar inom Almega Tjänsteförbunden och innebär att man lägger ner arbetet på de företag och arbetsplatser som berörs. De varslade företagen är Svensk Bilprovning, Opus Bilprovning, Besikta Bilprovning och Carspect.

– Unionen har tyvärr mött samma ovilja hos Tjänsteförbunden som hos övriga Almegaförbund om att komma överens om ett avtal för flexpension. Har vi inte ett avtal på bordet innan den 18 april går medlemmarna ut i strejk. Vi är beredda, säger Unionens förbundsordförande Martin Linder, i ett pressmeddelande.

Almega kan inte acceptera fackens krav på årliga avsättningar till flexpension, det vill säga extra pensionsavsättningar och en förstärkt möjlighet att gå ner i arbetstid inför pensionen. Förra veckan tecknade Unionen normerande avtal tillsammans med parterna inom industrin, inklusive en fortsatt utbyggnad av flexpension. Unionens medlemmar har avsättningar till flexpension hos alla arbetsgivarorganisationer inom Svenskt Näringsliv, utom Almega.

Tillsammans med Sveriges Ingenjörer har Unionen yrkat på avsättningar till flexpension på alla Almegas branschområden. Totalt finns drygt 105 000 av Unionens medlemmar på Almegas alla avtalsområden, varav 8 600 medlemmar omfattas av de varsel som lagts på onsdagen och torsdagen.

– Unionen vill fortfarande lösa frågan vid förhandlingsbordet. Alla arbetsgivarorganisationer inom Svenskt Näringsliv utom Almega har tecknat avtal om flexpension. Det är tydligt att Almega inte vill ge sina anställda samma förmåner som andra arbetsgivare, säger Martin Linder.

Konflikten bryter ut måndagen den 18 april klockan 12.00 om inte avtal träffats innan dess.

Akademikerförbundet SSR varslade i dag om sympatiåtgärder till stöd för Unionens och Sveriges Ingenjörers konfliktåtgärder inom Almegas avtalsområden IT, telekom och svensk teknik och design. Om konflikten blir ett faktum kommer även SSR-medlemmar på de företag som berörs att gå ut i strejk.

Branscherna som berörs

Almegas sex medlemsförbund som omfattas av varslet är Almega tjänsteförbunden område Utveckling och tjänster, IT- och Telekomföretagen, Svensk teknik och designföretagen, Almega Tjänsteföretagen branschområde Säkerhets- och serviceföretag samt Medieföretagen Public Service-området.
Totalt omfattas 8 600 medlemmar omfattas av de varsel som lagts på onsdagen och torsdagen.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.