Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Statoil erbjuder alla avgångsvederlag

Den norska oljejätten Statoil har under tisdagen erbjudit alla 22 000 anställda i 38 länder avgångsvederlag.
Gabriella Westberg Publicerad 15 december 2015, kl 14:36
Statoil
Statoils oljeplattform West Hercules i Skaanevik, Norge. Statoil

I juni meddelade Statoil planerade nedskärningar i personalstyrkan med upp till 1 500 personer till slutet av 2016, samt uppsägning av 500 konsulter. I november rapporterade bolaget en halverad vinst för det senaste kvartalet. 

I dag meddelar bolaget att alla 22 000 anställda i 38 länder ska erbjudas uppsägningspaket. Den som varit anställd i över sex månader kan få tolv månadslöner i sitt paket. Har man jobbat inom bolaget i 21 år eller mer erbjuds man en julklapp i form av avgångsvederlag på 24 månadslöner, rapporterar norska medier.

Det norska Statoil ASA ska dock inte förväxlas med Statoil Fuel & Retail, som sedan en avknoppning för något år sedan ägs av det kanadensiska bolaget Alimentation Couche-Tard Inc.

Den verksamhet som bedrivs med depåer, mackar och butiker i Sverige under namnet Statoil Fuel & Retail kommer från och med maj 2016 att få ett nytt namn, Circle K. 

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.