Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Sök jobb på 140 tecken

Hur skulle du beskriva dig själv med några få ord? Sköter du korten rätt kan det innebära vägen till nytt jobb. Företag rekryterar allt oftare via twitter.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 17 maj 2013, kl 09:28

Egentligen är det inte din person i sig som ska marknadsföras, utan dina åsikter, värderingar och synpunkter. Allt som kan göra att du knyter kontakt med rätt personer och visar att du skulle vara en tillgång på just deras företag.

– Om du hittar ditt drömföretag, ta reda på vem som har inflytande över rekryteringen. Vill man ha en anställning så ska man se till att bli god vän med de personer som företaget följer. För det är personer de lyssnar på. Kommentera deras tweets och skapa en relation. Då blir du synlig, men lite i periferin, säger Marcus Zacco, grundare av Twittertips.se.

Undvik att skicka direkta jobbförfrågningar till företaget. De finns inte på twitter enbart för att rekrytera, utan för att själva synas, hitta intressanta diskussioner och knyta kontakter med andra företag.

– Förfrågan ska komma när du byggt upp ett förtroende och företaget vet vem du är. Det gäller att skapa en relation, lite som att få goda rekommendationer innan ansökningsbrevet kommer.

Börja med att profilera dig och din profil. Är du intresserad av säljjobb?  Kommentera intressanta hashtags och skapa egna, där du samlar branschfolk som kan vara dig till nytta. Det är bättre att vara smal än att marknadsföra sig själv som jobbsökare.

– Profilerar man sig som jobbsökare är det lätt att man samlas kring diskussioner kring att söka jobb med andra jobbsökare. Visst kan det vara bra för tips och råd, men jag skulle hellre använda min profil för att marknadsföra mig själv som en intressant person inom det område jag söker jobb inom. Det är det arbetsgivare är intresserad av. Att man kan bidra med något, säger Marcus Zacco.

Att rekrytera och söka jobb via twitter har många fördelar. Som jobbsökare har du möjlighet att synas över i stort sett hela världen. Arbetsgivare har inte garden uppe på samma sätt som om du skulle skicka ditt cv efter en jobbannons. Som rekryterare slipper du bli överöst av långa ansökningsbrev. Du lär känna personer genom deras åsikter och värderingar.

Men även om det är bra att börja konversationen med arbetsgivaren på twitter kan det vara en god idé att fortsätta den via andra sociala medier.

– Jag skulle försöka knyta upp arbetsgivaren till LinkedIn så att chefen ser att man är tillgänglig för jobb. Där kan du lägga ut ditt cv och tidigare jobberfarenheter, vilket är svårt att förmedla via twitter, säger Marcus Zacco.

Fakta

Knyt kontakt med rätt personer

Kommentera flitigt

Bygg upp ett förtroende innan du skickar en jobbförfrågan

Våga profilera dig smalt utifrån dina intressen

Kombinera med ett cv på LinkedIn

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4