Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Saab kopplas till mutagent

Även Saab kan dras in i den muthärva som Ericsson varit delaktig i, enligt SR Ekot. Det handlar om agenter som påstås ha mutat grekiska makthavare i samband med föräljningen av det svenska radarsystemet Erieye till Grekland. Varav minst en också anlitats av Saab.
Sandra Lund Publicerad 10 april 2014, kl 10:50
Saab Group
Saab 340 Erieye, det militära radarsystem som utvecklades av Ericsson och under affärens gång med Grekland köptes av Saab. Saab Group

Det är Ekot på Sveriges Radio som fortsätter sin granskning av affärerna kring det svenska radarsystemet Erieye. Affären inleddes före millennieskiftet och då ägdes systemet av Ericsson. Men innan affären avslutades, först 2008, hann Saab köpa tillverkningen av Erieye.

Som Ekot tidigare avslöjat betalade Ericsson 116 miljoner kronor till en agent, som i sin tur skulle påverka högt uppsatta statstjänstemän, politiker och militärer för att ro hem affären. Ytterligare en agent ska ha varit inblandad och i hans egna bolagshandlingar framgår att han även jobbat för Saab.

Saabs vd Håkan Buskhe vill inte svara på om företaget har samarbetat med agenterna, eller om man övertog avtalet med agenterna från Ericsson.

– Skulle det vara så att den här personen inte hänger ihop i vårt etiska styrningsprogram och vår revision, så kommer vi titta igenom det. Om det skulle vara så att den här personen jobbar för oss, säger han till Ekot.

Preskriptionstiden för grova mutbrott är i Sverige tio år. Ekot får heller inget svar från Ericsson om de anlitat agenterna efter 2004.

 – Alla dokument har gått över till köparen så det får du kolla med dem, säger Fredrik Hallstan på Ericssons pressavdelning till Ekot.

 I Sverige följer chefsåklagare Alf Johansson på riksenheten mot korruption utvecklingen och har begärt hjälp från de grekiska myndigheterna.

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer".