Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Privata vårdförsäkringar allt vanligare

Tidigare tecknades privata sjukvårdsförsäkringar oftast bara för personer på nyckelposter i företagen. Numera väljer man i stället att låta alla anställda omfattas av försäkringen.
Niklas Hallstedt Publicerad 9 september 2014, kl 14:11
Jonas Ekströmer/TT
Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Jonas Ekströmer/TT

En av tio i yrkesverksam ålder, eller cirka 600 000 personer, har i dag en sjukvårdsförsäkring, visar statistik från branschorganisationen Svensk försäkring.

Försäkringen ger tillgång till snabb vård och vårdinformation vid sjukdom och skada. Oftast, i 75 procent av fallen, är det arbetsgivaren som betalar.

- Den här försäkringen har haft en kraftig ökning de senaste fem, tio åren. När den introducerades var det mest nyckelpersoner på företagen som fick den, numera köper de flesta arbetsgivare den till alla anställda oavsett vad de jobbar med, säger Kristina Ström Olsson, ansvarig för välfärdsfrågor på Svensk försäkring.

Inte bara företag köper vårdförsäkringar till sina anställda. Många köper och betalar dem också på egen hand. Det går det även att teckna vårdförsäkringar via somliga fackförbund. Unionen erbjuder till exempel försäkringen till egenföretagare som är medlemmar.

Utvecklingen för sjukvårdsförsäkringar har varit snabb. På bara två år har antalet personer som har en sådan vuxit med cirka 100 000.

- En anledning till att det blir fler som skaffar den kan vara att fler vet om att den finns och vad den kan bidra med. Många är nöjda med den, säger Kristina Ström Olsson.

- En annan orsak kan vara att man inte vågar lita på att man får det man behöver från det offentliga.

Sjukförsäkring

Så påverkade Covid-19 sjuskrivningarna

Under pandemin smittades över två miljoner svenskar av coronaviruset. Men få tjänstemän var sjukskrivna längre än två veckor, visar nya siffror.
Lina Björk Publicerad 22 april 2024, kl 13:04
Medicintabletter och en termomenter som visar febertemperatur.
Låg sjukfrånvaro hos svenska tjänstemän under pandemin. Karolinska Institutets analyser av tjänstemännens hälsa visar att Covid-19 hade liten påverkan på tjänstemännens sjukskrivningar. Foto: Colourbox.

När covid-19 spreds över världen påverkade det både vårt arbetssätt och reglerna för sjukskrivning. De flesta privata tjänstemän kunde jobba hemifrån och regeringen beslutade exempelvis att slopa karensdagen för att få anställda att stanna hemma när de kände förkylningssymptom. 

Nu har Karolinska Institutet tittat närmare på hur sjukfrånvaron såg ut för privata tjänstemän under åren för pandemin. Resultatet visar att de flesta tjänstemännen 82,5 procent, inte hade någon sjukskrivning alls under åren 2019 till 2021. Sjukskrivningarna minskade till och med för vissa diagnoser som depression och ångest, medan diagnoser som utmattningssymptom och stress ökade 2020. 

Pandemins påverkan på arbetslivet

Några näringsgrenar stack dock ut i siffrorna. Bland dem som sjukskrevs för covid-19 eller relaterad diagnos fanns anställda inom vård, omsorg, sociala tjänster och omsorg. Andra relevanta faktorer för en coviddiagnos var lägre inkomst, högre ålder och att vara född utanför EU. 

Om studien

  • Ingår i ett större forskningsprojekt om sjukskrivning- sjuk och aktivitetsersättning.
  • Studien följer 1,4 miljoner privata tjänstemän i åldern 18 till 67 år under åren 2019 till 2021.
  • Karolinska Institutet har utfört studien på uppdrag av PTK och Svenskt Näringsliv och den har finansierats av tjänstepensionsbolaget Alecta.