Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Nytt nätverk ska förbättra villkor i produktionsländer

Svenska företag har en stor del av sin produktion i länder med dåliga arbetsvillkor. Nu har Unionen varit med och bildat ett nätverk som ska förbättra förhållandena för anställda i de globala leverantörsleden.
Kamilla Kvarntorp Publicerad 18 december 2019, kl 13:33
AP Photo/TT
Många svenska företag har produktion i länder med dåliga arbetsvillkor. Till exempel tillverkning av textilier i kinesiska fabriker. AP Photo/TT

Organisationen Ethical Trading Initiativ, ETI, bilades i Storbritannien 1999 och finns sedan den 12 december även i Sverige. Det är ett nätverk där fackförbund, företag, ideella organisationer och offentlig sektor samarbetar för bättre arbetsvillkor i Asien och andra produktionsländer. Bland underleverantörer är det till exempel vanligt med korttidsanställningar, dålig arbetsmiljö, låga löner, långa arbetsdagar, att kvinnor som får barn förlorar jobbet och att facket motarbetas.

Läs mer: Gudrun Sjödén och Gekås kvar i garderoben

– Det är viktigt att människor har anständiga levnadsvillkor. Gemensamt för medlemmarna är att de vill åstadkomma förändringar till det bättre i den globala kedjan av underleverantörer. För oss, som facklig organisation, är det särskilt viktigt att de grundläggande mänskliga fackliga rättigheterna respekteras, säger Magnus Kjellsson, Unionens internationella chef, som har medverkat till att ETI Sweden har bildats.

Föreningsrätten är en internationell ILO-konvention, problemet är att den inte alltid respekteras i praktiken.

– Det kan finnas krafter som motarbetar facket. Det är därför viktigt att stärka föreningsrätten, så att det inte bara är på pappret som folk har rätt att organisera sig.

Konkret ska organisationen bland annat förbättra situationen i produktionsländerna genom lokala projekt och utbildningsinsatser.

– Det krävs utbildning för att folk bland annat ska lära sig vilka rättigheter de har och förstå hur ett fackförbund kan byggas upp, säger Magnus Kjellsson.

Han hoppas också att företagen vågar vara öppna med vilka problem de har i leverantörskedjorna, för att det lättare ska gå att åtgärda dem.

– Jag tror att ärlighet vinner i längden, att säga att vi har identifierat ett problem, nu arbetar vi för att lösa det – i stället för att låtsas som att det regnar.

Hittills är en handfull stora svenska företag med i nätverket, främst handelsföretag. Förhoppningen är att industriföretagen och andra branscher också ska ansluta sig.

Läs mer: H&M röstade nej till levnadslöner

Enligt Magnus Kjellsson har många svenska företaget kommit långt i sitt hållbarhetsarbete på miljöområdet, arbetet på det sociala området har däremot hamnat på efterkälken.

– En viktig förklaring är att miljön har fått stor uppmärksamhet i debatten. Det kan också vara lättare att sätta upp mätbara mål för miljön än för hur väl grundläggande mänskliga rättigheter tillämpas.

Men det sociala hållbarhetsarbetet blir allt viktigare för att svenska företag ska stå sig i den internationella konkurrensen.

– Dagens konsumenter ställer redan frågor om hur kläderna och maten vi köper har tillverkats. Morgondagens konsumenter kommer att ha ännu fler frågor om social hållbarhet. Frågan är om det finns en framtid för företag som inte jobbar på ett hållbart sätt, även när det gäller att människor ska ha bra arbetsvillkor, säger Magnus Kjellsson.

Förutom i Storbritannien finns ETI sedan tidigare i Danmark och Norge. Totalt har ETI-organisationerna i världen 350 medlemmar.

Hållbar utveckling

Utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov.
Hållbar utveckling består av tre delar:

1) Ekologisk hållbarhet innefattar allt som har med jordens ekosystem att göra - bland annat luft, land- och vattenkvalitet. Ibland inkluderas även människors hälsa, om den påverkas av den yttre miljön, till exempel föroreningar.

2) Social hållbarhet handlar om välbefinnande, rättvisa, makt, rättigheter och individens behov.

3) Det finns två helt olika definitioner av ekonomisk hållbarhet. Den ena innebär ekonomisk utveckling som inte medför negativa konsekvenser för den ekologiska eller sociala hållbarheten. Den andra likställer ekonomisk hållbarhet med ekonomisk tillväxt.

KTH, Brundtlandrapporten, Naturvårdsverket

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer". 

Internationellt

Ala Tsvirko slipper utvisas - kan få asyl i Polen

Johanna Rovira Publicerad 16 oktober 2023, kl 13:27
Ala Tsvirko slipper utvisas - kan få asyl i Polen
Bild från Unionens kongress där medverkande håller upp skyltar som bildar orden Frige alla fackliga fångar i Belarus!
Ala Tsvirko slipper utvisas - kan få asyl i Polen