Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Nytt hopp för anrik kättingtillverkare

Ramnäs Bruk har nio liv. Efter en ny stororder finns hopp om en fortsättning hos den nedläggningshotade kättingtillverkaren.
Niklas Hallstedt Publicerad 9 mars 2018, kl 11:02
Per Groth
Malin Lyrén tror på framtiden för sin arbetsgivare, Ramnäs Bruk. Per Groth

– Det har blivit lättare att andas, säger Malin Lyrén, redovisningsekonom och löneadministratör på bruket.

När Kollega träffade henne i höstas hade företaget precis begärts i rekonstruktion. Ramnäs Bruk med anor från 1590 hade gått dåligt de senaste åren, och på det här viset skulle man försöka få rätsida på ekonomin. Malin var en av tio anställda som fick behålla jobbet under rekonstruktionen. För hennes del betydde det garanterad anställning i ytterligare minst fem månader. Hon hade då jobbat på bruket i lite mer än två år och redan överlevt två större personalnedskärningar.

Men i och med en ny order på en kätting till en oljerigg utanför Västafrika har läget förändrats. Nu har företaget förlängt uppsägningstiden för en stor del av de uppsagda. Enligt lokaltidningen VLT handlar det om drygt 20 av totalt 34 personer, vilkas uppsägningstid skjutits fram från den 30 april till den 31 oktober. Under uppsägningstiden har de anställda varit uthyrda till andra företag i trakten. På så vis har man kompetensen nära till hands.

– Nu startar vi upp allt igen och folk droppar in allt eftersom. Det blir mycket roligare och mer liv i huset än tidigare, säger Malin Lyrén.

– Det har varit tungt och slitit enormt på oss som varit kvar. Men jag vill se det som att jag har lärt mig oerhört mycket under den här tiden. Det är en erfarenhet det också.

Än är inte faran över för bruket. För det krävs det att fler nya ordrar ramlar in samtidigt som förhandlingarna med fordringsägarna går i lås.

– Det kommer säkert komma nya utmaningar, men alla säger att det rör sig betydligt mer på marknaden än i höstas. Läget känns ljusare.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.