Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Nekades praktik - får 80 000 kronor

GKN Aerospace har erkänt att man gjorde sig skyldig till diskriminering när man vid skolstarten förra året nekade en 16-årig pojke praktik därför att han är född i Irak. Sedan företaget och DO ingått en förlikning får nu pojken 80 000 kronor i ersättning.
Anita Täpp Publicerad 9 juli 2014, kl 09:52

Den nu 17-årige Hussein Radhi är född i Irak men har bott i Sverige sedan treårsåldern. Förra hösten var han antagen till en utbildning på ett yrkesinriktat program i Trollhättan där en stor del av utbildningen skulle bestå av praktik på GKN Aerospace, före detta Volvo Aero.

Strax efter uppropet blev han dock kallad till ett möte på företaget där han informerades om att man inte ville ta emot honom. Det med förklaringen att man måste följa amerikanskt regelverk för exportkontroll och att Irak finns med på den förbjudna listan.

Men enligt Diskrimineringsombudsmannen, DO, som beslöt att stämma företaget i Arbetsdomstolen,  gjorde sig företaget då skyldig till diskriminering på grund av etnisk tillhörighet.

- Exportregler är en sak men här handlar det om ett företag som verkar i Sverige och då är det också svensk lag som ska gälla, har processföraren Ulrika Dietersson, som förberedde en stämning inför AD,  förklarat för Dagens Arbete.

Sedan GKN Aerospace nu har medgett att man gjort sig skyldig till diskriminering och  vidtagit åtgärder för att detta inte ska hända igen hamnar inte fallet hos AD. I stället har företaget och DO ingått en förlikning som innebär att Hussein Radhi får 80 000 kronor i ersättning.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.