Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Lämnar Ericsson i Lund för Apple i Kina

Ingenjören Waqas Shafiq har sagt upp sig från Ericsson i Lund för att flytta till Shanghai och börja jobba på Apple. Inte främst på grund av nedskärningarna – ”men visst får jag bättre möjligheter till kompetensutveckling nu”, säger han.
Niklas Hallstedt Publicerad 16 december 2016, kl 10:15
Tine Guth Linse
Waqas Shafiq drar vidare för att vidareutbildas - hos Apple i Kina. Han tycker att Ericsson borde satsa mer på kompetensutveckling. Tine Guth Linse

29-årige Waqas Shafiq har jobbat på Ericsson i Lund i fem år och är för närvarande anställd inom utvecklingsavdelningen av mjukvaror inom basstationen. Han har också varit vice ordförande i Unionen men har nyligen avsagt sig uppdraget eftersom flyttlasset snart går till Kina.

– Jag och min svenska fru har sedan länge bestämt oss för att bo utomlands några år, dels för att vidareutveckla oss, dels för att njuta av livet. Nu har jag fått jobb på Apple. Först blir det en tid i Shanghai och sedan USA ett par år. Därefter planerar vi att komma tillbaka till Sverige och bilda familj, säger han.

Waqas Shafiq tror att Ericsson inom kort kommer att flytta all tillverkning av hårdvaror från Sverige men är samtidigt övertygad om att forskning och utveckling, FoU kommer att växa.

– Det är ledsamt att masstillverkningen inte blir kvar, men det är svårt att möta konkurrensen från länder med lägre kostnader. Å andra sidan har Sverige en lång historia av teknikinnovationer och Ericsson kommer säkert vara bland de första i världen med att leverera 5G och annan hightech. Men jag tror att Ericsson skulle tjäna på att samarbeta med andra stora företag för att bli ännu bättre inom FoU, framhåller han.

Waqas Shafig anser också att företaget skulle vinna på att ha en större öppenhet till medarbetarnas egna idéer och initiativ.

– Den tekniska utvecklingen skulle sannolikt kunna bli ännu bättre om attityderna ändrades så att det blir lite mindre Jantelag och fler anställda vågade kliva fram och ta för sig. Ericsson borde också uppmuntra och ge mer feedback till de ingenjörer som hittar på nya lösningar.

Samtidigt är Waqas Shafiq positiv till de platta hierarkierna som genomsyrar Ericsson och menar att det påverkar både kreativiteten och stämningen positivt.

– När jag jobbade i mitt hemland Pakistan var det stora skillnader mellan chefer och anställda, vilket skapade ett tråkigt avstånd. En annan stor fördel på Ericsson är att vi har bra lön och goda anställningsvillkor. Det skapar en balans mellan jobb och fritid och gör det lätt att må bra, poängterar han.

Däremot anser Waqas Shafiq att Ericsson kunde bli bättre på att kompetensutveckla sin personal. När han nu börjar på Apple får han betydligt bättre chanser till vidareutbildning.

Waqas Shafiq framhåller att han har trivts bra på Ericsson och inte är främmande för att komma tillbaka till företaget en dag.

– Vem vet vad som händer när jag och min fru återvänder till Sverige om några år?

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.