Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Ingen a-kassa utan arbetsgivarintyg

Arbetslösa kan få vänta länge på a-kassans ersättning. Ofta på grund av att arbetsgivarna inte skriver det intyg som krävs.
Anita Täpp Publicerad 9 november 2017, kl 10:46
Shutterstock
Shutterstock

För att få ersättning från a-kassan krävs ett arbetsgivarintyg där det framgår hur länge man varit anställd och hur många timmar man har jobbat varje vecka.

Enligt lagen om arbetslöshetsförsäkringen är arbetsgivare skyldiga att lämna ett sådant intyg på begäran. Ändå får många arbetslösa vänta länge på intyget. En hel del av dem blir tvungna att ta kontakt med Unionen för att få hjälp.

Sofia Karlsson på Unionens regionkontor i Malmö är en av många ombudsmän som lägger mycket tid på att försöka kontakta arbetsgivare för att få dem att skriva det nödvändiga intyget.

– I värsta fall kan det ta många månader innan jag – efter väldigt mycket ringande, brevskrivande och mejlande – lyckas få arbetsgivaren att skriva ett intyg. Samtidigt hänger de drabbade medlemmarna på oss, eftersom de behöver pengarna. Ofta tvingas de låna pengar av vänner för att klara sin ekonomi, säger Sofia Karlsson.

Ibland beror agerandet på ett hämndbegär från arbetsgivarens sida

– Självklart får medlemmar hjälp av oss. Men man kan ändå tycka att det går åt orimligt mycket tid och kraft till något så enkelt som att utfärda ett arbetsgivarintyg. Tid och kraft som vi i stället skulle kunna lägga på att hjälpa medlemmarna med annat.

Orsakerna till att arbetsgivarna struntar i att skriva arbetsgivarintyg, eller skriver ett undermåligt som måste kompletteras, skiftar. Ibland beror det ”bara” på lathet, men enligt flera ombudsmän som Kollega har talat med är det inte ovanligt att agerandet beror på ett hämndbegär.

– När det händer har det ofta varit en konflikt i samband med att medlemmen lämnade jobbet och då kan arbetsgivaren straffa den tidigare anställde på det här sättet, säger Sofia Karlsson.

Problemet är att även om företag är skyldiga att lämna arbetsgivarintyg finns det ingen möjlighet att straffa den som inte följer lagen. Därmed är också facket tämligen maktlöst i den här situationen. Därför efterlyser Sofia Karlsson en lagändring som innebär en möjlighet till sanktioner mot arbetsgivare som missköter intygsskrivandet.

I väntan på detta ger hon rådet att den som vill avsluta sin anställning först kontaktar Unionen för att få veta vad man behöver tänka på – innan man säger upp sig.

– Man kan till exempel se till att arbetsgivaren skriver ett avtal där denne förbinder sig att utfärda ett arbetsgivarintyg senast en vecka efter att man har slutat. Längre tid än så ska det inte ta. Då har vi möjlighet att stämma den arbetsgivare som inte sköter det här, vilket säkert gör att fler snabbt skriver intyg.

"De flesta intyg måste kompletteras"

Nära nio av tio ansökningar om ersättning som Unionens a-kassa får in behöver kompletteras, enligt försäkringsansvariga Anna-Lena Leksell. Hur många av dem som beror på att det saknas intyg eller att ett sådant är bristfälligt är okänt.

– Men majoriteten av kompletteringarna behöver göras av medlemmen själv.

Vad ska ansökan innehålla?
– Man ska själv besvara ett antal frågor, men arbetsgivarintyget är också viktigt. Arbetsgivaren kan fylla i det elektroniskt, på arbetsgivarintyg.nu. Då kan man kontrollera att uppgifterna är rätt innan intyget skickas till oss. Men det går även att skicka en kopia på originalet.

Vad ska framgå av intyget?
– Utöver personuppgifter och anställningstid ska exempelvis orsaken till att anställningen upphört anges. Men det viktigaste är den arbetade tiden, så att vi ser att man har jobbat minst 80 timmar i månaden under de senaste tolv månaderna.

A-kassa

Unionens a-kassa ska synas för långa väntetider

Unionens a-kassa är återigen under lupp. Orsaken är de långa handläggningstiderna.
Lina Björk Publicerad 25 mars 2024, kl 15:39
Till vänster fasadskylt till Unionens a-kassa, till höger en hand som håller i ett stoppur.
Unionens a-kassa granskas av IAF med anledning av de långa väntetiderna. Foto: Ola Rennstam/Colourbox.

Enligt Inspektionen för arbetslöshetsersättning (IAF), som är den tillsynsmyndighet som ska granska Sveriges alla a-kassor, har Unionens a-kassa den längsta väntetiden av alla. Just nu får den som väntar på besked från a-kassan ha tålamod i genomsnitt sju veckor. Men många har väntat betydligt längre än så. 

I september förra året startade IAF ett tillsynsärende mot Unionens a-kassa, med anledning av de långa väntetiderna. Då var den som längst tio veckor. Ultimatumet från myndigheten löd: få ner handläggningstiderna till fem veckor innan årsskiftet annars kan statsbidraget helt eller delvis dras in.

IAF startar tillsynsärende – igen

I december hade man klarat kravet, men nu har väntetiden ökat igen och IAF har återigen beslutat att inleda ett tillsynsärende mot Unionens a-kassa. Syftet är enligt myndigheten själva att ”följa upp arbetslöshetskassans prioriteringar och arbetssätt”