Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

I IT-branschens begynnelse var kvinnorna

Microsoft, Apple, Google, IBM, HP, Facebook och Twitter har alla under 2014 presenterat statistik över könsfördelning och etnisk härkomst bland sina anställda, världen över. Numer utgör kvinnor en knapp tredjedel av de anställda, totalt. När det gäller rent tekniska jobb är siffran mycket lägre, och inte alltid lika stolt redovisad.
Gabriella Westberg Publicerad 14 november 2014, kl 15:16
Michael Yarish/AP/TT
I IT-branschens begynnelse, i mitten av förra seklet, var det kvinnor som stor för programmeringen. På bilden, skådelspelerskan Christina Hendricks, som spelar Joan Harris, i en scen ur TV-serien 'Mad Men Michael Yarish/AP/TT

Det är lätt att tänka i banor av traditionella könsroller: män meckar och kvinnor kommunicerar. Men det har inte alltid sett ut så. I den digitala begynnelsen var det kvinnor som programmerade. Till exempel var alla programmerarna bakom mjukvaran till den amerikanska militärens första dator, ENIAC (electronic numerical integrator computer), kvinnor.

1967 hade modemagasinet Cosmopolitan ett reportage om ”Computer girls” där den amerikanska generalmajoren Grace Hopper - som på 50-talet varit med att utveckla ett av de allra första programmeringsspråken, COBOL (common business-oriented language) – förklarade att programmering är precis som att förbereda en middagsbjudning:

”Man måste planera i förväg och schemalägga allting så det är klart när det ska. Programmering kräver tålamod och sinne för detaljer. Kvinnor har naturlig talang för programmering.” - Ur boken Code Moves av Chandra/Geek Sublime.

På universitet i USA och Storbritannien dominerades klassrummen i Computer Science av kvinnor i flera decennier.

1984. Det var då det hände, enligt bloggaren Steve Henn, som liksom oss sökt svaret på var tjejerna tog vägen. Det var det året andelen kvinnliga studenter inom Computer Science-programmen började sjunka, skriver han. Ett fall som sedan fortsatte, brantare och brantare. Varför? Osäkert. Men det var i samma veva som konsumentledet började köpa PC privat, i stor skala.

De första PC:arna som började säljas mot konsument var inte så komplexa. I dag är våra kylskåp i princip komplexare datorer. Men de marknadsfördes redan då nästan uteslutande mot män och deras söner. Samtidigt kom flera spelfilmer om unga IT-genier, nästan uteslutande i form av finniga tonårskillar, som genom/trots sin nördighet kunde slå skurken och vinna tjejen.

Var det där datavetenskap och programmering blev manliga attribut? Det är i alla fall ett synsätt som till förbluffande stor del består än idag. Det syns i statistiken på universitet och högskolor såväl som i IT-bolagens jämställdhetssiffror.

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström