Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Försiktig glädje på Kubal

Sanktionshotet mot aluminiumfabriken Kubal kan försvinna i januari. Anders Igglund, Unionens klubbordförande, är försiktigt positiv. – Det känns mer optimistiskt nu än tidigare, säger han.
David Österberg Publicerad 21 december 2018, kl 12:28
Erik Mårtensson/TT
Erik Mårtensson/TT

Aluminiumfabriken Kubal i Sundsvall ägs av det ryska företaget Rusal. Huvudägaren i Rusal är den ryska oligarken Oleg Deripaska. I april i år fattade den amerikanska sanktionsmyndigheten OFAC beslut om att införa sanktioner mot Rusal. Anledningen är att amerikanska myndigheter misstänker Oleg Deripaska för flera brott, bland annat penningtvätt, utpressning och beställning av ett mord.

Tidsfristen för sanktionerna har sedan dess skjutits fram flera gånger och i onsdags föreslog OFAC att sanktionerna ska hävas. Det beror på att Oleg Deripaska minskat sitt ägande i Rusal och trätt tillbaka från styrelsen. Det formella beslutet fattas av den amerikanska senaten i januari och Unionenklubben på Kubal väntar med firandet till dess.

– Ingenting är klart innan den amerikanska senaten har sagt sitt. OFAC har satt tuffa villkor för att lyfta sanktionerna. Men visst känns det mer optimistiskt nu än tidigare, säger Anders Igglund, Unionens klubbordförande på Kubal.

Hur har stämningen varit sedan i april?
– Det har varit tungt. Sanktionshotet har inneburit stora problem för företaget, bland annat eftersom bankerna inte har velat genomföra betalningar från Kubal.

Även IF Metall är nöjt med att det mesta tyder på att sanktionerna försvinner.

– IF Metall insåg direkt det orimliga i att våra medlemmar skulle hamna i kläm i ett storpolitiskt maktspel mellan USA och Ryssland. Genom täta och målmedvetna kontakter med regeringen har vi tillsammans nu fått de amerikanska myndigheterna att föreslå att sanktionshotet hävs. Det är en stor framgång för vårt fackliga arbete och för svensk diplomati, säger Marie Nilsson, ordförande för IF Metall, i ett pressmeddelande.

Kubal har omkring 470 anställda.

Varsel

Runt 1 500 personer sägs upp på Spotify

Spotify säger upp runt 1 500 anställda. Omkring 240 av dem arbetar i Sverige. Nedskärningen är den andra på mindre än ett år.
David Österberg Publicerad 4 december 2023, kl 12:51
Daniel Ek, vd för Spotify.
Runt 1 500 personer sägs upp från Spotify i nya nedskärningar. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT.

Under måndagsmorgonen skickade Daniel Ek, vd för Spotify, ett meddelande till alla anställda. I det framgick att företaget tänker säga upp 17 procent av personalstyrkan. Det innebär totalt runt 1 500 personer. Omkring 240 av de svenska medarbetarna blir av med jobbet, enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörer, som fått siffran från Spotify. Klubben på Spotify vill i nuläget inte uttala sig om detaljer.

”Vi är så klart ledsna över att många av våra kollegor påverkas av det här beslutet. Just nu är klubbens fokus att hjälpa de medlemmar som är påverkade av Spotifys nedskärningar och se till att de får det stöd de behöver”, skriver Jonas Sundberg, Unionens klubbordförande, i ett mejl till Kollega.

I brevet till de anställda skriver Daniel Ek att Spotify påverkas av det ekonomiska läget i världen: ”Den ekonomiska tillväxten har avtagit dramatiskt och kapitalet har blivit dyrare.”

Gjorde vinst på 32 miljoner euro

Enligt Spotifys kvartalsrapport för tredje kvartalet går det dock bra för företaget. Antalet premiumanvändare ökade med 16 procent och vinsten för kvartalet blev 32 miljoner euro. Men Daniel Ek anser att organisationen är ineffektiv och att för många anställda arbetar i stöttande roller och ”till och med gör arbete kring arbetet snarare än att bidra till möjligheter med verklig effekt.”

Nedskärningen är den andra i år. I januari meddelade Spotify att sex procent av personalen skulle sägas upp. Runt 100 personer fick lämna Spotify i Sverige. Den gången struntade företaget i att förhandla med och informera Unionen. Den här gången har klubben och Unionen fått information om neddragningarna i förväg, enligt Unionens presstjänst. Enligt brevet från Daniel Ek ska all berörd personal få en kalenderinbjudan till samtal under måndagen. Samtalen ska vara avklarade innan onsdag.

Spotify saknar kollektivavtal

De personer som sägs upp får, enligt företaget, i genomsnitt fem månadslöner i avgångsvederlag och två månaders karriärstöd.

Spotify saknar kollektivavtal. Under våren och början av sommaren försökte Unionen få företaget att teckna ett avtal, men Spotify drog sig ur förhandlingarna. Enligt företaget skulle ett kollektivavtal inte ge de anställda något mervärde.

Kollega söker Spotify och Unionen.