Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Företag underkänns i DO:s lönegranskning

Lönekartläggning är ett viktigt instrument för att uppnå jämställda löner. Trots det brister svenska företag i arbetet med dem. Det visar Diskrimineringsombudsmannens granskning.
Ola Rennstam Publicerad 26 november 2014, kl 14:17
Colourbox
Årliga lönekartläggningar är ett instrument för att motverka diskriminering. Men många företag brister i kartläggningen, visar DO. Colourbox

DO:s granskning av lönekartläggningen hos cirka 150 företag, landsting och landstingsägda bolag ska presenteras för regeringen i början av mars nästa år. Hittills har 90 bolag granskats och endast 13 av dessa har kommit undan utan anmärkningar, rapporterar Svenska Dagbladet.

Det handlar om allt från enstaka bagatellartade missar till mer systematiska och allvarliga fel. Enligt Björn Andersson, utredare på DO, är de vanligaste bristerna är att det saknas analyser av löneskillnader mellan likvärdiga arbeten och att arbetsgivaren hänvisar till marknaden utan att ta ställning till könssambandet.

– Att cirka 85 procent får påpekanden är inte riktigt så allvarligt som det låter. Det är inte nödvändigtvis ett uttryck för att man struntar i jämställda löner, utan många gånger handlar det om att man tycker att arbetet blir ogörligt av olika praktiska anledningar. Det är svårt att säga vad som är den största boven. Det är inte enbart okunskap och slarv, men det är inte heller enbart systematiskt lagtrots, säger han till SvD.

Sandvik ett av bolagen som får bakläxa. Verkstadsjätten får kritik på fyra punkter, bland annat saknas en bedömning av huruvida dess löneskillnader mellan kvinnor och män som utför samma arbete, som uppges bero på marknaden, saknar samband med kön. Andra bolag som har tilldelats anmärkningar är Eon och Stora Enso.

Några direkta påföljder blir det inte för de underkända arbetsgivarna, det är frivilligt att rätta sig efter de synpunkter som DO lämnar.

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström