Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Fem tips för arbetssökande som vill hitta drömjobbet

Har du missat ett drömjobb för att du inte visste om att det var ledigt? Att ha full koll på utbudet av lediga jobb kan tyckas omöjligt, men det finns vissa sätt att orientera sig i annonsträsket.
Johanna Rovira Publicerad 27 maj 2016, kl 15:31

Jobbsökare förr i tiden hade det enklare – de kunde i lugn och ro plöja Platsjournalen, Arbetsförmedlingens tidning där alla lediga jobb utannonserades, och ringa in tänkbara arbetsgivare. Platsjournalen finns fortfarande, men arbetsgivarna är inte längre skyldiga att anmäla lediga jobb till arbetsförmedlingen och du kan alltså inte förlita dig enbart på Platsjournalen (eller Platsbanken på nätet). Jobbannonserna finns utspridda i en mängd olika tidningar, sociala medier, sajter och portaler om de överhuvudtaget ens är utannonserade.

Så hur ska man kunna hålla koll på utbudet för att inte missa toppjobbet? Susanna Westgren, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen menar att det viktigast är att skaffa sig en bra rutin.

- Att söka jobb är tidskrävande och det är lätt att drunkna i all information som kommer in, så lägg upp en jobbsökarstrategi. Avsätt en tid när du ska gå in och titta på nya jobb, till exempel en halvtimme om dagen.

Hon slår också ett slag för sociala medier som komplement till jobbsajter. Linkedin,  men också Facebook - om man ser ut några  intressanta företag på FB och följer dem, kan det dyka upp annonser i ens eget flöde. Dessutom finns det grupper på Facebook för specifika branscher.

- Underskatta inte att skriva i din egen statusuppdatering att du är tillgänglig för jobb, för det kan nappa från oväntade håll, säger Susanna Westgren.
- Själv skulle jag inte tveka att nätverka även på Twitter.

 

*Gör ett urval. Bestäm dig för tre till fem olika sajter som du ska bevaka – exakt vilka är helt beroende på vilken typ av arbete du söker. Ladda ner appar där det finns.

*Autobevakning. På de större jobbsajterna går det att prenumerera på det yrke du är intresserad av. Dyker det upp en annons som matchar dina kriterier så får du ett mejl.

*Använd sociala medier. Linkedin, Facebook och även Twitter. Sök jobb med hashtags: #nyttjobb, #karriärtips. På Arbetsförmedlingens jobbpodd kan du bland annat lyssna på hur man söker jobb via sociala medier. 

*Spara tid genom spindelsajter. De scannar av utbudet och ger förslag på jobb.

*Hårdbevaka vissa företag. Vet du vilket företag som du verkligen vill jobba på, så håll koll på företagets hemsida efter jobberbjudanden. Eller skicka in en spontanansökan.  

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.