Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsskada

Fack kräver bättre ersättning för arbetsskadade

Trots att fler skadar sig på jobbet är det färre som beviljas livränta. Förändringar i Arbetsskadeförsäkringen har lett till allvarliga brister och berövat tusentals arbetstagare tillräcklig ersättning, anser fackförbundet Forena.
Anita Täpp Publicerad 28 oktober 2020, kl 07:50
Shutterstock
Har du ont i nacke och axlar av jobbet? I så fall kan det räknas som en arbetsskada. Shutterstock

I en rapport hävdar Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på fackförbundet Forena, att de förändringar som gjorts i den statliga Arbetsskadeförsäkringen under de senaste tjugo åren medfört att allt färre beviljas ersättning från försäkringen.

Under 2019 beviljades 955 arbetsskadelivräntor, vilket är åtta gånger färre än 2007. Det trots att antalet som har skadats på jobbet har ökat stadigt sedan 2009, och nu dagligen är ungefär 130 personer.

Dessutom har arbetsskadelivräntan, som ska täcka hela inkomstförlusten, urholkats så att den för en genomsnittlig löntagare endast utgör cirka 80 procent av den tidigare lönen.

En orsak som Håkan Svärdman framhåller är arbetsskadeförsäkringens låga ersättningstak, en annan att livräntan beskattas högre än lön.

Visserligen kompenseras arbetsskadade som har kollektivavtal, som inkluderar de kollektivavtalade trygghetsförsäkringarna vid arbetsskada, så att de får 90 procent av inkomstförlusten. Men många, uppskattningsvis 460 000 anställda, omfattas inte heller av ett kollektivavtal och har därmed inte heller dessa kompletterande försäkringar.

Ett annat besvärande faktum är den brist i jämställdhet som flera utredningar har visat då man funnit att betydligt fler män än kvinnor har beviljats ersättning.

Med detta som bakgrund anser Håkan Svärdman att det finns ett akut behov av en genomgripande reformering av försäkringen. Något han menar att politikerna inte tar tillräckligt ansvar för.

Läs mer: Svagare skydd vid arbetsskada i hemmet

– Under de senaste fem åren har man tillsatt en utredning med uppdrag att lämna förslag om hur arbetsskadeförsäkringen kan bli mer jämställd. I riksdagen har under samma tidsperiod endast en partimotion och ett par motioner från enskilda riksdagsledamöter haft yrkanden på förändringar i arbetsskadeförsäkringen, skriver han och fortsätter:

– Det är svårt att se en rimlig förklaring till varför staten försummar sitt ansvar för arbetsskadeförsäkring. Särskilt när konsekvensen blir att tusentals individer årligen berövas sin skadeståndsrättsliga ersättning.

För att råda bot på detta föreslår Håkan Svärdman bland annat att det införs en lag om obligatorisk arbetsskadeförsäkring, som ett komplement till den allmänna sjukförsäkringen. På så vis skulle både de anställda som omfattas av kollektivavtal och de som inte gör det få en jämlik och högre ersättning.

En reform som Forena uppskattar kommer kosta drygt 4,5 miljarder kronor.

– Detta bör bli en odramatisk reform för flertalet arbetsgivare och arbetstagare. I praktiken kommer det handla om att anpassa de kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringarna, som omfattar cirka 90 procent av alla anställda, för ett utvidgat åtagande. Medan övriga arbetsgivare måste däremot välja mellan att teckna ett kollektivavtal eller en försäkring hos ett godkänt försäkringsbolag, skriver Håkan Svärdman.

– Regeringen, som ytterst är ansvarig för missförhållandena i arbetsskadeförsäkringen, har en moralisk skyldighet att omgående tillsätta en utredning som påbörjar denna process.

Fotnot: Forena organiserar tjänstemän i försäkringsbranschen.

Arbetsskada

Krock med barn inte en arbetsskada

När mannen skulle sätta i en sladd som lossnat från datorn krockade hans huvud med sin son som lekte under bordet. Men nu har högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt –  det räknas inte som arbetsskada.
Lina Björk Publicerad 26 april 2023, kl 10:09
Barnfingrar som rör ett tangentbord
Barn som leker under bord kan bli en arbetsmiljörisk. Det fick en tjänsteman erfara när hans 3-årige son orsakade honom en tandskada - som inte räknas som arbetsskada, enligt domstolen. Foto: Shutterstock

Även om du jobbar hemifrån har din arbetsgivare ansvar för sin arbetsmiljö. Men skulle du råka ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare. Är du på kontoret så täcks i princip allt som sker på betald arbetstid och inom kontorets väggar. Jobbar du hemma måste olyckan ha skett i ”påtagligt och direkt samband med det arbete som utförs”, vilket är betydligt svårare att bevisa. Det fick en tjänsteman som hade beordrats hemmajobb under smittspridningen av covid-19 erfara.


Krockade med sonens huvud

Medan mannen jobbade lossnade strömkabeln till hans dator och föll i golvet. När han böjde sig ner för att sätta i den, reste sig hans treårige son som lekte under bordet och mannen fick hans huvud på hakan vilket orsakade en tandskada. Eftersom skadan uppstått när han jobbade anmälde han det som en arbetsskada och Försäkringskassan gav honom rätt till ersättning för tandvårdskostnader.

Ett ombud för socialförsäkringen överklagade beslutet och menade att olyckshändelsen inte kunde skyllas på jobbet - alltså inte en arbetsskada. Det hela gick hela vägen till högsta förvaltningsdomstolen som ändrade beslutet med motiveringen att olyckan hade med mannens privatliv att göra eftersom det var sin sons huvud han krockade med.

Lagstadgad försäkring

Den som drabbas av en arbetsskada kan ansöka om olika ersättningar från arbetsskadeförsäkringen. De vanligaste är livränta (ersättning för inkomstförlust) och ersättning för kostnader (för tandvård, särskilda hjälpmedel eller sjukvård utomlands).

TFA

De allra flesta har även kollektivavtalad Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), som ger extra ersättning om du skadar dig på jobbet, till eller från jobbet eller får en arbetssjukdom. TFA-avtalet är ett kollektivavtal som ger ekonomiskt skydd till den som råkar ut för en arbetsskada.