Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Facebook nobbar avtal

I över ett halvår har Unionen försökt skriva kollektivavtal med Facebook. På onsdagen kom beskedet: Det amerikanska storföretaget, med datorhall i Luleå, säger nej. I alla fall för tillfället.
- Men vi kommer ha fortsatt dialog både med företaget och medlemmarna där. Vi ser det som en långsiktig process, säger Sara Hedman, Unionens förhandlare.
Niklas Hallstedt Publicerad
Vägg med Facebooks logga.
Facebooks serverhall i Luleå. Foto: Susanne Lindholm / TT

Det var i början av året som diskussionerna mellan Unionen och Facebook kom igång. Att bolaget nu säger nej beror, enligt Sara Hedman, på att ”de inte har något intresse av det i dag”. En anledning till det är i sin tur att bolaget redan anser sig ha anställningsvillkor som är bättre än kollektivavtalets.

– Vi är inte emot att man ska ha bättre villkor än avtalets, så har man det på många arbetsplatser. Oavsett om deras nej grundar sig i de villkor de har i dag så måste vi fortsätta förklara fördelarna med den svenska modellen, det kan vara svårt att förstå för utländska företag, konstaterar Sara Hedman som inte vill se Facebooks nej som ett nej för all framtid.

– Många andra stora utländska IT-bolag som Microsoft, Huawei och Samsung har tecknat kollektivavtal. Det är en kvalitetsstämpel att ha avtal. Det är så rotat i grunden.

Unionen siktar nu på en fortsatt dialog både med Facebook och medlemmar på företaget.

– Föregående år var det på IT-sidan som vi fick flest nya medlemmar, det finns ett otroligt tryck i fackliga frågor där och en stor vilja från medlemmarna för att få kollektivavtal.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.

Avtal

Spotify vill inte fortsätta förhandla

David Österberg Publicerad 9 augusti 2023, kl 11:51
Spotify vill inte fortsätta förhandla
Skylt utanför Spotifys huvudkontor i Stockholm.
Spotify vill inte fortsätta förhandla