Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Ericsson erbjuder upp till två årslöner

Arbetsbefriad uppsägningstid, avgångsvederlag och en garanti som faller ut om man inte hittar nytt jobb inom en viss tid. Så ser villkoren i Ericssons avgångspaket ut när företaget ska göra sig av med anställda.
– Alla som vill ha paketet väljer det av fri vilja. Under de omständigheterna är det okej, säger Annika Salomonsson, Unionens klubbordförande på Ericsson i Kista.

Niklas Hallstedt Publicerad 2 november 2016, kl 10:29
Maja Suslin / TT
Anställda på Ericsson erbjuds avgångspaket. Maja Suslin / TT

Totalt har drygt 1 900 tjänstemän på fyra orter möjlighet att nappa på erbjudandet. Största delen av dem, 1 450 personer, finns i Stockholm.

Paketet består av tre delar. Dels får den anställde en arbetsbefriad uppsägningstid, dels får den ett avgångsvederlag i form av en klumpsumma. Båda dessa delar betalas ut oavsett om man lyckas få ett nytt jobb eller inte. Den tredje delen är en försäkring. Den som inte fått ny anställning inom en viss tid får ytterligare ett antal månadslöner. Dessutom ingår coachning och support från Trygghetsrådet.

Enligt tidningen Ingenjören varierar uppsägningstiden mellan fyra och tolv månader, mest för dem som fyllt 55 år. Maximalt kan de som slutar få två årslöner.

– Jag tycker att upplägget med klumpsumman, som gör att mycket försvinner i skatt, är olyckligt. Jag hade hellre sett att man spritt ut summan och att den varit pensionsgrundande, säger Annika Salomonsson.

Enligt henne är det första gången sedan 2011 som Ericsson använder sig av ett frivilligerbjudande. De anställda har nu till den 18 november på sig att ansöka om avgångspaketet. Om inte tillräckligt många nappar kommer det i stället bli aktuellt med uppsägningar.

Varsel

Runt 1 500 personer sägs upp på Spotify

Spotify säger upp runt 1 500 anställda. Omkring 240 av dem arbetar i Sverige. Nedskärningen är den andra på mindre än ett år.
David Österberg Publicerad 4 december 2023, kl 12:51
Daniel Ek, vd för Spotify.
Runt 1 500 personer sägs upp från Spotify i nya nedskärningar. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT.

Under måndagsmorgonen skickade Daniel Ek, vd för Spotify, ett meddelande till alla anställda. I det framgick att företaget tänker säga upp 17 procent av personalstyrkan. Det innebär totalt runt 1 500 personer. Omkring 240 av de svenska medarbetarna blir av med jobbet, enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörer, som fått siffran från Spotify. Klubben på Spotify vill i nuläget inte uttala sig om detaljer.

”Vi är så klart ledsna över att många av våra kollegor påverkas av det här beslutet. Just nu är klubbens fokus att hjälpa de medlemmar som är påverkade av Spotifys nedskärningar och se till att de får det stöd de behöver”, skriver Jonas Sundberg, Unionens klubbordförande, i ett mejl till Kollega.

I brevet till de anställda skriver Daniel Ek att Spotify påverkas av det ekonomiska läget i världen: ”Den ekonomiska tillväxten har avtagit dramatiskt och kapitalet har blivit dyrare.”

Gjorde vinst på 32 miljoner euro

Enligt Spotifys kvartalsrapport för tredje kvartalet går det dock bra för företaget. Antalet premiumanvändare ökade med 16 procent och vinsten för kvartalet blev 32 miljoner euro. Men Daniel Ek anser att organisationen är ineffektiv och att för många anställda arbetar i stöttande roller och ”till och med gör arbete kring arbetet snarare än att bidra till möjligheter med verklig effekt.”

Nedskärningen är den andra i år. I januari meddelade Spotify att sex procent av personalen skulle sägas upp. Runt 100 personer fick lämna Spotify i Sverige. Den gången struntade företaget i att förhandla med och informera Unionen. Den här gången har klubben och Unionen fått information om neddragningarna i förväg, enligt Unionens presstjänst. Enligt brevet från Daniel Ek ska all berörd personal få en kalenderinbjudan till samtal under måndagen. Samtalen ska vara avklarade innan onsdag.

Spotify saknar kollektivavtal

De personer som sägs upp får, enligt företaget, i genomsnitt fem månadslöner i avgångsvederlag och två månaders karriärstöd.

Spotify saknar kollektivavtal. Under våren och början av sommaren försökte Unionen få företaget att teckna ett avtal, men Spotify drog sig ur förhandlingarna. Enligt företaget skulle ett kollektivavtal inte ge de anställda något mervärde.

Kollega söker Spotify och Unionen.