Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Demonstranter sköts ihjäl

Tre människor sköts ihjäl vid en demonstration för högre löner inom textilindustrin i Kambodja.
Gabriella Westberg Publicerad 7 januari 2014, kl 12:32
Protest in Kambodja

Ett hundratal människor hade blockerat en väg söder om huvudstaden Phnom Penh för att kräva högre minimilöner. Några av demonstranterna kastade sten och brandbomber.

Militärpolis, beväpnade med AK47:or, svarade med att öppna eld mot demonstranterna. Tre demonstranter dödades. Nio poliser ska också ha skadats, rapporterar SR Ekot.

- Det var ett våldsamt tillslag som utfördes av militärpolis och soldater, säger Tola Moeun, chef för det arbetsrättsliga programmet på människorättsorganisationen CLEC i Phnom Pehn till TT.

Enligt Tola Moeun är det oklart hur många som dödades, men att det kan ha varit sju personer som dödades, varav några var boende i området.  Konfrontationerna fortsatte under fredagen.

Det råder ett spänt politiskt läge i landet, med ökande protester mot premiärminister Hun Sen, som anklagats för valfusk efter förra årets val. Hun Sen har hittills vägrat gå med på nyval. Textilarbetarnas fackförbund har kopplingar till ett av oppositionspartierna.

Det krav arbetarna ställt är att dubblera minimilönen till motsvarande drygt 1000 kronor i månaden, vilket regeringen nekat då man är rädd att marknaden flyttar till andra, ännu lägre, låglöneländer.

H&M, världens näst största klädföretag, är en av de största inköparna från kambodjanska underleverantörer. Företaget beklagar utvecklingen och har kontakt med arbetsgivare och fackförbund, säger presschef Camilla Emilsson Falk till TT.

- Vi har personal på plats i Kambodja och interagerar med olika aktörer, säger hon till TT.

Fakta

Textilindustrin är landets främsta exportindustri. Premiärminister Hun Sen, som i sin ungdom var soldat i Röda Khmererna, har styrt Kambodja i 28 år. Han har sagt att han tänker sitta kvar i 13 år till.

Källa: SR

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.