Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Curlingspelare får kollektivavtal

Topplagen inom svensk curling får bättre villkor. Under veckan tecknade curlingförbundet kollektivavtal med Unionen och Arbetsgivaralliansen.
Lina Björk Publicerad 24 september 2019, kl 11:14
Daniel Kihlström / TT
Den svenska trean Sara McManus i lag Anna Hasselborg under VM. Daniel Kihlström / TT

Idrotten är på frammarsch vad gäller bättre villkor. I maj fick handbollspelare på elitnivå trygghetsförsäkringar och pension.

Läs mer: Handbollen får första jämställda kollektivavtalet

Nu hoppar även curlingen på tåget. Först ut är topplagen, lag Hasselborg och lag Edin, som får en form av anställning på förbundet och lön genom de pengar som dras in via sponsorer och prispengar. Man får även ekonomiskt stöd av Svenska curlingförbundet och Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Det ska även bli lättare att kombinera sin elitsatsning med föräldraledighet. Och avtalet innebär en ökad trygghet genom sjukförsäkring och pension.

– Det är kul att vi är först ut och det öppnar upp för möjligheten att andra idrotter som ligger i gränslandet att kunna leva på sin sport utan att ha någon större trygghet, följer med, säger Anna Hasselborg, som är skipper på elitnivå, i ett pressmeddelande.

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.