Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Basketspelare nekas a-kassa mellan kontrakt

Har den som skrivit på ett nytt spelarkontrakt rätt till a-kassa mellan anställningarna? Nej, inte om arbetsgivaren samtidigt står för bostaden. Det konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen och slår därmed fast att en elitspelare i basket inte stod till arbetsmarknadens förfogande.
Ola Rennstam Publicerad 1 mars 2017, kl 07:31
Claudio Bresciani/TT
Claudio Bresciani/TT

Frågan om en elitbasketpelares rätt till ersättning från Unionens a-kassa har varit en följetong under flera år. Ärendet har vandrat genom rättssystemet och har nu slutligen avgjorts av högsta instans.

Läs mer: Basketspelare nekas a-kassa

När idrottsmannens kontrakt med KFUM Uppsala Basket löpte ut i slutet av april 2013 anmälde han sig som arbetslös och ansökte om a-kassa. Men då hade han redan skrivit på ett nytt kontrakt med klubben som började gälla den 1 augusti samma år. Förutom lön åtog sig idrottsföreningen även att stå för en möblerad lägenhet - även under sommarmånaderna.

Unionens a-kassa nekade basketspelaren ersättning eftersom man inte ansåg att han stod till arbetsmarknadens förfogande*. Enligt kassan var det osannolikt att mannen skulle bryta sitt ingångna kontrakt för att ta ett annat arbete.
Basketspelaren överklagade beslutet med motiveringen att han mellan de båda anställningarna saknade arbete, var arbetsför och stod till arbetsmarknadens förfogande. Enligt honom innebar inte den kommande anställningen att han inte kunde bryta spelarkontraktet om han fått erbjudande om ett annat lämpligt arbete.

Förvaltningsdomstolen gick på mannens linje medan kammarrätten i Stockholm delade a-kassans uppfattning. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt. Domstolen slår fast att det inte är sannolikt att elitbasketspelaren skulle ha varit beredd att bryta sitt kontrakt för ett arbete hos en annan arbetsgivare.

Rätten fäster vikt vid att föreningen åtagit sig att stå för mannens bostad under perioden mellan de båda anställningarna. Även om spelaren inte skulle tillträda sin anställning förrän den 1 augusti innebar kontraktet, att parterna hade sådana bindningar till varandra att mannen inte kan anses ha stått till arbetsmarknadens förfogande.

Det råder en speciell praxis på området för elitidrottare under speluppehåll och vi anser att den här domen följer den praxisen väl. Men domen kommer inte att få någon betydelse för de som har en sedvanlig anställning, då gäller andra regler, säger Jeanette Mandl, chefsjurist på Unionens a-kassa.

*Enligt arbetslöshetsförsäkringen är det ett grundläggande villkor för att få rätt till ersättning att den arbetslöse, förutom att vara oförhindrad att ta arbete, också ha för avsikt att göra det.

A-kassa

Unionens a-kassa ska synas för långa väntetider

Unionens a-kassa är återigen under lupp. Orsaken är de långa handläggningstiderna.
Lina Björk Publicerad 25 mars 2024, kl 15:39
Till vänster fasadskylt till Unionens a-kassa, till höger en hand som håller i ett stoppur.
Unionens a-kassa granskas av IAF med anledning av de långa väntetiderna. Foto: Ola Rennstam/Colourbox.

Enligt Inspektionen för arbetslöshetsersättning (IAF), som är den tillsynsmyndighet som ska granska Sveriges alla a-kassor, har Unionens a-kassa den längsta väntetiden av alla. Just nu får den som väntar på besked från a-kassan ha tålamod i genomsnitt sju veckor. Men många har väntat betydligt längre än så. 

I september förra året startade IAF ett tillsynsärende mot Unionens a-kassa, med anledning av de långa väntetiderna. Då var den som längst tio veckor. Ultimatumet från myndigheten löd: få ner handläggningstiderna till fem veckor innan årsskiftet annars kan statsbidraget helt eller delvis dras in.

IAF startar tillsynsärende – igen

I december hade man klarat kravet, men nu har väntetiden ökat igen och IAF har återigen beslutat att inleda ett tillsynsärende mot Unionens a-kassa. Syftet är enligt myndigheten själva att ”följa upp arbetslöshetskassans prioriteringar och arbetssätt”