Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Apotek byter tekniker mot hudterapeuter

Kronans Apotek vill säga upp alla apotekstekniker och byta ut dem mot hudterapeuter på ett av sina apotek. Unionenklubben ifrågasätter att man byter ut en hel yrkeskår och hoppas att det inte blir av.
Linnea Andersson Publicerad 18 september 2015, kl 14:50
Hylla med produkter på Apotek.
Apoteken satsar alltmer på hudvård, skönhet och hälsa. Foto: Kronans Apotek / Creative Commons

Personalbytet gäller ett av Kronans stora apotek i ett köpcentrum i nordöstra Uppsala. Men än är inget klart. Förhandlingen mellan fack och arbetsgivare pågår och eftersom Unionenklubben har reserverat sig i alla led kommer det dröja innan det eventuellt blir verklighet.

- Vi ifrågasätter att man vill säga upp en hel personalkår, säger Gunilla Andersson, ordförande för Unionenklubben på Kronans Apotek, som fått samtal från ledsna medlemmar som blivit informerade om att de kan komma att förlora sina jobb.

Samtidigt har Gunilla Andersson förståelse för att Kronan, och övriga apotekskedjor, vill ha in ett nytt koncept. Apoteken tjänar nästan inga pengar på receptaffärer i sig utan måste få in pengar på annat håll.

- Sverige har de lägsta marginalerna i världen på receptbelagda läkemedel. Säljer du medicin för 100 000 kronor tjänar du max 167 kronor på det. Det var likadant på Apoteket AB:s tid. Det har alltid varit rabalder om detta.

Ändå är Gunilla Andersson inte vidare orolig att det ska sprida sig, utan tror att det främst kommer att handla om stora apotek i gallerior där man vill rikta in sig på skönhet och hälsa och att det även då främst blir en kompetensutökning med hudterapeuter.

- Jag hoppas att det inte blir så på fler apotek.

Diplomerade hudterapeuter har en tvåårig utbildning medan apoteksteknikerna är färdiga efter ett och ett halvt år. Hudterapeuterna kan dock komplettera med egenvårdsdelen i teknikernas utbildning på tolv veckor. I nuläget finns ingen motsvarande fortbildning för apoteksteknikerna men på sikt tror Gunilla Andersson att det tas fram en kompletteringsutbildning också för apotekstekniker liknande den som finns för egenvård i dag.

Som Kollega skrivit tidigare går Kronans Apotek, tillsammans med fler andra kedjor, över från Almega till Svensk handel vid årsskiftet. Facket vet därför inte vilken av arbetsgivarorganisationerna som tar det eventuella beslutet om att säga upp apoteksteknikerna eller hur lång tid förhandlingarna kommer ta.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.