Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

AF: Anmäl oseriösa arbetsgivare

Arbetsförmedlingens Platsbanken är en myndighetssajt. Ändå kan oseriösa arbetsgivare lägga ut sina annonser där utan att myndigheten tar något ansvar. Varför?
Anita Täpp Publicerad 4 juli 2014, kl 15:03

Karin Ericsson, enhetschef för den avdelning som ansvarar för riktlinjerna vad gäller Platsbanken, påpekar att det sker en kontroll av de platsannonser som läggs ut där, som att de inte får innehålla diskriminerande text.

Men när det gäller de anställningsvillkor som erbjuds sker ingen kontroll.

- Vi har tips ibland där vi gör alla uppmärksammade på det stora ansvar som man ändå själv har för att teckna ett anställningsavtal med arbetsgivaren, att man noga ser efter vad som står i det och ser till att allt är schyst. Och det är ju ändå ett avtal mellan arbetstagaren och arbetsgivaren.

- Fast det är klart att många ungdomar är väldigt måna om att få ett arbete och om det är oseriösa företagare så kan de bli utnyttjade vilket ju ingen tycker är bra. Men vi måste följa de lagar och regler som finns. Och får vi tips om att en arbetsgivare inte är seriös kan vi också pröva om vi ska ta bort en annons, vilket vi också gör ibland.

Så ditt råd är alltså att man ska anmäla en oseriös arbetsgivare när man råkat illa ut?

- Ja, då kan man ringa sin arbetsförmedlare eller till kundtjänst så vi får kännedom om saken.

Många unga har redan blivit utnyttjade, varför lägger ni inte helt enkelt ut en permanent varningstext på Platsbanken där ni förklarar att ni inte tar ansvar för att arbetsgivare som annonserar där är seriösa och att man bör se upp med provisionsbaserade löner?

- Vi skulle ju aldrig anvisa till ett provisionsbaserat arbete. Men det finns också seriösa arbetsgivare med provisionslön som annonserar på Platsbanken. Dessutom finns det i samhället generellt en kunskap om att jobba provisionsbaserat är väldigt riskfyllt.

Men finns det något regelverk som förhindrar er från att lägga ut en varningstext?

- Nej, och visst skulle vi kunna ha allmän information om provisionsbaserade arbeten men jag är rädd för att när det gäller ungdomar så kan hoppet om att lyckas och tjäna pengar överväga eventuella varningar. Men jag ska absolut ta upp den här frågan till diskussion hos oss, säger Karin Ericsson.

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4