Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

9 otippade drömjobb

Dags att byta jobb? Det är aldrig för sent. Men innan du vänder chefen och dina gamla kollegor ryggen – har du funderat på om ditt egentliga drömjobb kanske faktiskt finns i verkligheten? Här är nio grymma jobb du antagligen inte visste fanns.
Gabriella Westberg Publicerad 15 januari 2015, kl 14:31
Koji Sashara/AP
Star Wars-gurun Yoda i naturlig (?) storlek, byggd i lego för en mässa i Tokyo. Koji Sashara/AP

TRAMPARE
En trampare gör ljud till film och tv. Nej, inte ljudeffekter som explosioner eller skräckinjagande stråkar. En trampare gör alla de där ljuden som man inte lyssnar efter, men som skulle få filmen att verka orealistisk om de inte fanns där. Ljudet av sidor som vänds när filmens karaktär läser en bok (hörs egentligen inte alls, men för filmupplevelsen behövs ljudet), ljudet av små klor som tassar över ett marmorgolv när filmen visar slottsherrens rottweiler eller ritschet när någon halkar på ett bananskal.

Tramparen jobbar i en studio med olika material, golvytor, en sandlåda och andra ”props” – men använder mest kreativiteten och öronen för att hitta det rätta ljudet. Rottweilerns klor kanske i själva verket är en hårborste mot en glasbricka?

GENOMSNITTLIG LÖN: Ljudtekniker, 26 700 kr/mån
ANSTÄLLNINGSFORM: Projekt-, frilans vanligast men andel fast anställda trampare växer.

 

PATINERARE
En patinerare får nya grejer att se gamla ut. Färga textiler, smutsa ner kläder, måla, lackera, glasera och behandla föremål med olika kemiska ämnen för att efterlikna slitage och ålderstecken. Vanligast är kanske yrket inom film- och teatervärldens kostym och scenografi, men även inredningsdesigners och stylister kan behöva patineringskunskaper. Skyltar patineras ofta.

GENOMSNITTLIG LÖN: 26 300
ANSTÄLLNINGSFORM: Fast/visstid anställning

 

LEGOBYGGARE
Att konstruera imponerande legobyggen är inte alls bara något för nördiga 8-åringar. Det finns faktiskt ingen anledning att sluta leka med lego, någonsin. Tvärt om finns en stadig marknad för legomodeller av kända byggnader, av seriefigurer och superhjältar både bland samlare och som utställningsföremål för företag, myndigheter och i butiker. Legobitar är inte billiga, och det gör ont att trampa på dem, men den professionella legobyggaren Gabriel Bremlers modell av Malmös stolthet, Turning Torso, såldes på auktion för 60 000 kronor för något år sedan. Så det kan vara värt en öm fotsula då och då.

GENOMSNITTLIG LÖN: Modellbyggare, 28 600 kr/mån
ANSTÄLLNINGSFORM: Frilans, projekt.

 

MYSTERY SHOPPER
En mystery shopper är någon som på uppdrag handlar i en eller flera butiker under en period och tar notis om upplevelsen för att senare kunna lämna detaljerad rapport om allt från hur entrén såg ut och hur lång tid det tog innan en försäljare sa ”hej” till hur hen sa "hej då". Det är alltså en slags kvalitetssäkeringsmetod för serviceyrken, som dock fått ett lite dåligt rykte efter att metoden ibland används utan de anställdas vetskap och på ett sätt som mer liknar spionage. Syftet är att komma åt själva ”köpögonblicket”, eller ”moment of truth” som det kallas i mystery shopping-branschen, och mäta hur väl de anställda kan agera på vad det är som avgör om en kund faktiskt tar steget och köper – eller inte gör det?

GENOMSNITTLIG LÖN: 22 800 kr/ mån
ANSTÄLLNINGSFORM: Deltid, timanställning
 

URBER-handlare/UBER-chaufför
Den nya tidens handel och tjänster bygger på en kombination av digitala appar och ”minutanställningar”. Uber är den nya taxi-tjänsten, där den som behöver bli skjutsad matchas ihop med tillgängliga (anslutna) bilförare. Priset räknas ut och registreras med hjälp av Ubers datasystem och visas för kund och förare genom appen i mobilen.  Det är alltså en slags taxitjänst utan egna bilar eller förare, eller om man så vill, en slags förmedlingstjänst mellan kunder och leverantörer. Uber finns i storstäder i Europa och USA, och i Sverige i Stockholm och Göteborg.

På samma idé bygger Urb-it, ett svenskt slags budföretag för privatpersoner som handlar via internet och får varan levererad av anslutna ”urbers”. Urbern meddelas via appen, och bekräftar om hen tar uppdraget att hämta upp det som beställts i butik eller lager och lämna det på kundens adress. Och får betalt för utförd tjänst. Urb-it finns än så länge i Stockholm.

GENOMSNITTLIG LÖN:  Ingen uppgift
ANSTÄLLNINGSFORM: Per uppdrag
 

SUPERTWITCHARE/YOUTUBE-STJÄRNA
Att spela dataspel med en webbkamera och mikrofon som samtidigt spelar in dina kommentarer och streamar alltihop, med tjänster som Twitch, till Youtube - kan göra dig till miljonär. Åtminstone gjorde det svenska Felix Kjellberg, aka Pewdiepie, till miljonär. Hans kanal är den största på Youtube, större än Rihannas, med över 25 miljoner följare från hela världen. Allt som krävs är en dator med rätt fet uppkoppling, lite spelkunskaper, några billiga tillbehör från närmaste teknikaffär och en stor dos humor. Sätt igång!

GENOMSNITTLIG LÖN: Ca 0-1000 000 kr/mån
ANSTÄLLNINGSFORM: Egen firma

 

MJÖLKBEDÖMARE
Mjölkbedömare är egentligen en gammal titel, nu för tiden kallar de sig analystekniker. Men uppdraget är detsamma – att bedöma mjölk. Förr hade varje mejeri en egen mjölkbedömare, men i dag finns bara ett företag som sköter all mjölkbedömning i Sverige, Eurofins Steins i Jönköping. Dit lämnar mjölkbilarna in mjölk som hämtats upp från bondgårdarna. I dag sköts mycket av maskiner och robotar, men själva lukt- och smakprövningen görs fortfarande av en levande människa.

Ofta har mjölkbedömare en kemiingenjörsutbildning i bagaget, och en känslig nos på det. Tills för några år sedan omfattades mjölkbedömarna och kollegorna som jobbade med att bedöma ägg av ett särskilt kollektivavtal som skämtsamt kallades pannkaksavtalet. I dag finns ett 20-tal mjölkbedömare i landet.

GENOMSNITTLIG LÖN: 22 700 kr/mån
ANSTÄLLNINGSFORM: Fast anställning

 

VODKAPROVARE
”Ett sunt intresse för att bedöma alkoholprodukter.” Så formulerades profilen när The Absolut Company sökte sensoriska bedömare för ett par år sedan. För att vara en bra vodkaprovare måste man ha ett väl utvecklat lukt- och smaksinne, och då det är sinnen som avtar med åldern är det en fördel att vara mer ung än gammal. En gång i veckan kallas provarna in för att lukta och smaka på vodka både ur det befintliga sortimentet och nya sorter.

GENOMSNITTLIG LÖN: Ingen uppgift
ANSTÄLLNINGSFORM: Deltid, per timme

 

SNUSPROVARE
Ännu en marknad för den med väl utvecklat lukt- och smaksinne. Snusprovare arbetar, som vodkaprovare och mjölkbedömare, med sensorisk analys för utveckling av nya snusprodukter och för att säkerställa att det befintliga sortimentet smakar som det ska. Ibland görs receptförändringar, men en General måste alltid vara en General, som det uttrycks hos Swedish Match. Där använder man sig både av fast anställd personal som externa testare, ofta konsumenter som valts ut efter tester där de visat att de kan känna arom- och smakskillnader på snus. Utöver lukt- och smaksinne behövs också en viss lingvistisk förmåga, eftersom smakupplevelserna måste översättas till gemensamma bedömningsord, som ”sötma”, ”friskhet” och ”aromintensitet”.

GENOMSNITTLIG LÖN:  Ca 250 kr/timme
ANSTÄLLNINGSFORM: Heltid/deltid, per timme

 

BERG- OCH DALBANETESTARE
Utöver ingenjörerna som testar säkerheten i  de mest avancerade berg- och dalbanorna dagligen, innan tivolina öppnar, finns en mindre yrkesgrupp som testar själva åken. En berg- och dalbanetestare får inte vara för kort, vilket alla småbarnsföräldrar känner till, och helst inte heller för lång, då blir den lilla bilen för trång.  Testaren får inte vara höjdrädd eller ha lätt för åksjuka. Det är G-kraften, trycket man upplever i vertikala och horisontella kurvor, rytmen, farten och höjden som testas. Så här kan det gå till.

GENOMSNITTLIG LÖN: Ingen uppgift
ANSTÄLLNINGSFORM: Frilans

*Löneuppgifter från Allastudier.se och Lönestatistik.se

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.