Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

280 varslas på kärnkraftverket i Oskarshamn

Två av tre reaktorer på Oskarshamnsverket avvecklas i förtid. Därför varslar arbetsgivaren 280 anställda om uppsägning.
– Gårdagen var ingen bra dag på jobbet, säger Tonny Granberg, klubbordförande för Unionen på OKG.
David Österberg Publicerad 17 november 2016, kl 15:19
Adam Ihse/TT
Kärnkraftverket i Oskarshamn. Adam Ihse/TT

På kärnkraftverket i Oskarshamn, OKG, finns tre reaktorer. En av dem - O1 - skulle stängas 2019, men under onsdagen kom beskedet att den stängs redan nästa år. Reaktor nummer två är redan stängd efter att huvudägaren Eon förra året bestämt sig för att inte starta den efter en renovering.

Den minskade produktionen innebär att det finns en övertalighet på OKG, enligt arbetsgivaren. I onsdags varslades 280 anställda om uppsägning.

– Gårdagen var ingen bra dag på jobbet, men att det skulle komma ett varsel var väntat. När arbetsgivaren beslutade sig för att bara ha en produktionsanläggning förstod vi att det så småningom skulle bli tal om övertalighet, säger Tonny Granberg, klubbordförande för Unionen.

Totalt arbetar 880 personer på OKG. De företräds av flera olika fackförbund och det är än så länge oklart vilka tjänster som kommer att beröras av varslet.

– Förhandlingarna har inte startat. Vår målsättning är förstås att det ska bli färre än 280. Och arbetsgivaren har sagt att alla som tvingas gå ska få hjälp till nya anställningar, säger Tonny Granberg.

Uppsägningarna ska ske successivt under tre år, enligt OKG. Senast 2019 ska 600 anställda finnas kvar för att sköta driften av den tredje reaktorn, O3.

– För att kunna bedriva en framgångsrik verksamhet krävs även framöver kompetenta och motiverade medarbetare. Vi kommer fortfarande att ha många intressanta arbetsuppgifter att erbjuda för att både producera el med O3 samtidigt som vi avvecklar två anläggningar, säger Johan Dasht, vd för OKG.

Orsakerna till den förtida nedläggningen av två reaktorer är bland andra ett lågt elpris, krav på extra säkerhet efter kärnkraftsolyckan i Fukushima och extra beskattning på kärnkraftsindustrin. Fackförbunden på OKG är dock kritiska till att reaktor 2 inte startas eftersom den renoverats för åtta miljarder kronor för att kunna användas fram till 2034.

– Vi var kritiska till beslutet att inte starta O2 igen. Vi tog hjälp av en löntagarkonsult och presenterade ett väldigt genomarbetat material för att visa att det var en dålig idé, men det hjälpte inte, säger Tonny Granberg.

Varsel

Runt 1 500 personer sägs upp på Spotify

Spotify säger upp runt 1 500 anställda. Omkring 240 av dem arbetar i Sverige. Nedskärningen är den andra på mindre än ett år.
David Österberg Publicerad 4 december 2023, kl 12:51
Daniel Ek, vd för Spotify.
Runt 1 500 personer sägs upp från Spotify i nya nedskärningar. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT.

Under måndagsmorgonen skickade Daniel Ek, vd för Spotify, ett meddelande till alla anställda. I det framgick att företaget tänker säga upp 17 procent av personalstyrkan. Det innebär totalt runt 1 500 personer. Omkring 240 av de svenska medarbetarna blir av med jobbet, enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörer, som fått siffran från Spotify. Klubben på Spotify vill i nuläget inte uttala sig om detaljer.

”Vi är så klart ledsna över att många av våra kollegor påverkas av det här beslutet. Just nu är klubbens fokus att hjälpa de medlemmar som är påverkade av Spotifys nedskärningar och se till att de får det stöd de behöver”, skriver Jonas Sundberg, Unionens klubbordförande, i ett mejl till Kollega.

I brevet till de anställda skriver Daniel Ek att Spotify påverkas av det ekonomiska läget i världen: ”Den ekonomiska tillväxten har avtagit dramatiskt och kapitalet har blivit dyrare.”

Gjorde vinst på 32 miljoner euro

Enligt Spotifys kvartalsrapport för tredje kvartalet går det dock bra för företaget. Antalet premiumanvändare ökade med 16 procent och vinsten för kvartalet blev 32 miljoner euro. Men Daniel Ek anser att organisationen är ineffektiv och att för många anställda arbetar i stöttande roller och ”till och med gör arbete kring arbetet snarare än att bidra till möjligheter med verklig effekt.”

Nedskärningen är den andra i år. I januari meddelade Spotify att sex procent av personalen skulle sägas upp. Runt 100 personer fick lämna Spotify i Sverige. Den gången struntade företaget i att förhandla med och informera Unionen. Den här gången har klubben och Unionen fått information om neddragningarna i förväg, enligt Unionens presstjänst. Enligt brevet från Daniel Ek ska all berörd personal få en kalenderinbjudan till samtal under måndagen. Samtalen ska vara avklarade innan onsdag.

Spotify saknar kollektivavtal

De personer som sägs upp får, enligt företaget, i genomsnitt fem månadslöner i avgångsvederlag och två månaders karriärstöd.

Spotify saknar kollektivavtal. Under våren och början av sommaren försökte Unionen få företaget att teckna ett avtal, men Spotify drog sig ur förhandlingarna. Enligt företaget skulle ett kollektivavtal inte ge de anställda något mervärde.

Kollega söker Spotify och Unionen.