Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

200 tjänster försvinner från Ica

200 tjänstemän på Ica Sverige blir av med jobbet. Pengarna som företaget sparar ska användas till robotar och automatisering.
David Österberg Publicerad 31 januari 2019, kl 15:28
Pontus Lundahl/TT
Icas huuvudkontor i Solna berörs av omorganisationen. Pontus Lundahl/TT

Ica Sverige har omkring 2 000 anställda tjänstemän fördelade på flera orter i landet. I år kommer 200 av dem att bli av med jobbet. Syftet med uppsägningarna är att få loss pengar till investeringar, enligt Niclas Strahner, pressansvarig på Ica.

”Omvärlden förändras snabbt och för att kunna fortsätta satsa i de områden som är viktiga för framtiden behöver vi en organisation som är bättre rustad för att möta framtidens kundbehov och frigöra resurser”, skriver han i ett mejl till Kollega.

Konkret innebär det att en del av det arbete som tjänstemännen i dag utför i stället ska utföras genom automatisering och robotisering. Exakt vilka tjänster det handlar om är inte klart, men omorganisationen berör främst kontoren i Västerås och Solna.

”Ekonomi och affärsservice är ett område som automatiseras och robotiseras i hög takt. Dessa kompetenser är spritt över Ica Sveriges organisation, men merparten är i Solna och inom affärsservice i Västerås. Det finns inga beslut på att lägga ner någon ort. Hur många det är på varje ort är ännu inte klart då det fortfarande pågår fackliga förhandlingar”, skriver Niclas Strahner.

Ica räknar med att påbörja individuella samtal med medarbetarna i mars. Den nya organisationen ska vara på plats andra halvåret 2019.

– Självklart förstår vi den oro detta skapar hos de personer vars tjänster avvecklas eller förändras och vi är måna om att genomföra förändringen på ett så bra sätt som möjligt för alla som berörs, säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige, i ett pressmeddelande.

Företaget räknar med att omorganisationen kostar 110 miljoner kronor. Uppsägningarna ska ge en besparing på 180 miljoner kronor årligen, med start andra halvåret 2019.

Kollega har sökt Johan Birgersson, klubbordförande för Unionen på Ica Stockholm.

Varsel

Runt 1 500 personer sägs upp på Spotify

Spotify säger upp runt 1 500 anställda. Omkring 240 av dem arbetar i Sverige. Nedskärningen är den andra på mindre än ett år.
David Österberg Publicerad 4 december 2023, kl 12:51
Daniel Ek, vd för Spotify.
Runt 1 500 personer sägs upp från Spotify i nya nedskärningar. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT.

Under måndagsmorgonen skickade Daniel Ek, vd för Spotify, ett meddelande till alla anställda. I det framgick att företaget tänker säga upp 17 procent av personalstyrkan. Det innebär totalt runt 1 500 personer. Omkring 240 av de svenska medarbetarna blir av med jobbet, enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörer, som fått siffran från Spotify. Klubben på Spotify vill i nuläget inte uttala sig om detaljer.

”Vi är så klart ledsna över att många av våra kollegor påverkas av det här beslutet. Just nu är klubbens fokus att hjälpa de medlemmar som är påverkade av Spotifys nedskärningar och se till att de får det stöd de behöver”, skriver Jonas Sundberg, Unionens klubbordförande, i ett mejl till Kollega.

I brevet till de anställda skriver Daniel Ek att Spotify påverkas av det ekonomiska läget i världen: ”Den ekonomiska tillväxten har avtagit dramatiskt och kapitalet har blivit dyrare.”

Gjorde vinst på 32 miljoner euro

Enligt Spotifys kvartalsrapport för tredje kvartalet går det dock bra för företaget. Antalet premiumanvändare ökade med 16 procent och vinsten för kvartalet blev 32 miljoner euro. Men Daniel Ek anser att organisationen är ineffektiv och att för många anställda arbetar i stöttande roller och ”till och med gör arbete kring arbetet snarare än att bidra till möjligheter med verklig effekt.”

Nedskärningen är den andra i år. I januari meddelade Spotify att sex procent av personalen skulle sägas upp. Runt 100 personer fick lämna Spotify i Sverige. Den gången struntade företaget i att förhandla med och informera Unionen. Den här gången har klubben och Unionen fått information om neddragningarna i förväg, enligt Unionens presstjänst. Enligt brevet från Daniel Ek ska all berörd personal få en kalenderinbjudan till samtal under måndagen. Samtalen ska vara avklarade innan onsdag.

Spotify saknar kollektivavtal

De personer som sägs upp får, enligt företaget, i genomsnitt fem månadslöner i avgångsvederlag och två månaders karriärstöd.

Spotify saknar kollektivavtal. Under våren och början av sommaren försökte Unionen få företaget att teckna ett avtal, men Spotify drog sig ur förhandlingarna. Enligt företaget skulle ett kollektivavtal inte ge de anställda något mervärde.

Kollega söker Spotify och Unionen.