Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

140 tjänster på Astra Zeneca till Polen

Astra Zeneca i Mölndal ska spara pengar och flyttar delar av verksamheten till Polen. Företaget riskerar därmed att förlora unik kompetens, enligt Mikael Hansson, klubbordförande för Unionen.
David Österberg Publicerad 10 mars 2017, kl 14:22
Adam Ihse / TT
Astra Zeneca i Mölndal flyttar 140 tjänster till Warszawa i Polen. Adam Ihse / TT

Det blev en tung vecka för många anställda på Astra Zeneca i Mölndal. Omkring 140 tjänster försvinner därifrån och flyttas till Warszawa i Polen. Avdelningen Global medicines development drabbas hårdast – där riskerar närmare 100 personer att bli av med sina jobb.

– Det kom som en blixt från klar himmel och som en chock för många. Det har visserligen skett förändringar i företaget under det senaste året, men att flytta en hel avdelning till Polen var oväntat. Stämningen bland dem som berörs är förstås väldigt låg just nu, säger Mikael Hansson, Unionens klubbordförande på Astra Zeneca i Mölndal.

Det är ännu inte bestämt exakt när uppsägningarna kommer att ske.

– Det beror bland annat på hur lång tid det tar att bygga upp anläggningen i Warszawa. Det kommer att ta tid att hitta den kompetens som krävs, men jag gissar att företagsledningen vill ha det klart någon gång under året, säger Mikael Hansson.

Orsaken till flytten är att lönekostnaderna är lägre i Polen. Men Mikael Hansson tycker att det finns bättre sätt att spara pengar.

– Vi har haft mycket diskussioner med företagsledningen om det här. Förutom att flytten drabbar medarbetare är den förenad med stora risker för företaget. Här finns en unik expertis och kompetens som vi har byggt upp under många år och som nu riskerar att gå förlorad. Vi ser en risk att studier fallerar.

Hur stor är risken att fler tjänster flyttas utomlands?
– Det är redan bestämt att fler tjänster flyttas, men inte i den här omfattningen. Bland annat ska administrativ support flyttas till Warszawa. Det ser ut att vara en trend, så självklart är många medarbetare oroliga för framtiden.

Parallellt med neddragningarna tillkommer omkring 40 nya tjänster. Mikael Hansson hoppas att en del av de medarbetare som sägs upp blir aktuella för de tjänsterna.

– Men vi har ännu inte sett kompetensprofilerna så det är svårt att säga.

Varsel

Runt 1 500 personer sägs upp på Spotify

Spotify säger upp runt 1 500 anställda. Omkring 240 av dem arbetar i Sverige. Nedskärningen är den andra på mindre än ett år.
David Österberg Publicerad 4 december 2023, kl 12:51
Daniel Ek, vd för Spotify.
Runt 1 500 personer sägs upp från Spotify i nya nedskärningar. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT.

Under måndagsmorgonen skickade Daniel Ek, vd för Spotify, ett meddelande till alla anställda. I det framgick att företaget tänker säga upp 17 procent av personalstyrkan. Det innebär totalt runt 1 500 personer. Omkring 240 av de svenska medarbetarna blir av med jobbet, enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörer, som fått siffran från Spotify. Klubben på Spotify vill i nuläget inte uttala sig om detaljer.

”Vi är så klart ledsna över att många av våra kollegor påverkas av det här beslutet. Just nu är klubbens fokus att hjälpa de medlemmar som är påverkade av Spotifys nedskärningar och se till att de får det stöd de behöver”, skriver Jonas Sundberg, Unionens klubbordförande, i ett mejl till Kollega.

I brevet till de anställda skriver Daniel Ek att Spotify påverkas av det ekonomiska läget i världen: ”Den ekonomiska tillväxten har avtagit dramatiskt och kapitalet har blivit dyrare.”

Gjorde vinst på 32 miljoner euro

Enligt Spotifys kvartalsrapport för tredje kvartalet går det dock bra för företaget. Antalet premiumanvändare ökade med 16 procent och vinsten för kvartalet blev 32 miljoner euro. Men Daniel Ek anser att organisationen är ineffektiv och att för många anställda arbetar i stöttande roller och ”till och med gör arbete kring arbetet snarare än att bidra till möjligheter med verklig effekt.”

Nedskärningen är den andra i år. I januari meddelade Spotify att sex procent av personalen skulle sägas upp. Runt 100 personer fick lämna Spotify i Sverige. Den gången struntade företaget i att förhandla med och informera Unionen. Den här gången har klubben och Unionen fått information om neddragningarna i förväg, enligt Unionens presstjänst. Enligt brevet från Daniel Ek ska all berörd personal få en kalenderinbjudan till samtal under måndagen. Samtalen ska vara avklarade innan onsdag.

Spotify saknar kollektivavtal

De personer som sägs upp får, enligt företaget, i genomsnitt fem månadslöner i avgångsvederlag och två månaders karriärstöd.

Spotify saknar kollektivavtal. Under våren och början av sommaren försökte Unionen få företaget att teckna ett avtal, men Spotify drog sig ur förhandlingarna. Enligt företaget skulle ett kollektivavtal inte ge de anställda något mervärde.

Kollega söker Spotify och Unionen.