De tidsbegränsade anställningarna har nästan fördubblats bland unga mellan 16 och 24 år sedan början på 90-talet, men ökar även i andra grupper. År 1992 var 9,9 procent av visstidsanställda, att jämföra med 17,7 procent 2007.
Nu föreslår Arbetsmarknadsdepartementet ändringar i lagen om anställningsskydd och skärpta åtgärder mot missbruk av tidsbegränsade anställningar. De nya reglerna innebär bland annat att allmän visstidsanställning ska övergå till en tillsvidareanställning i fler fall än i dag.
Visstidsanställningen omvandlas automatiskt till tillsvidareanställning om den sammanlagt varat längre än två år. I dag gäller det bara om en person jobbat visstid i sammanlagt två år under en femårsperiod. Men enligt det nya förslaget ska det gälla, oberoende av tidsram, om visstidsanställningarna enligt anställningsskyddslagen följt på varandra utan uppehåll eller med högst 180 dagars mellanrum.
TCO, som drivit frågan om skärpta regler och som anmält Sverige till EU-kommissionen för brott mot EU-direktivet om visstidsarbete, tycker inte att regeringens förslag är tillräckligt.
– Förslaget är en skärpning jämfört med i dag men tillåter fortfarande att man jobbar sex år hos en arbetsgivare utan att ha rätt till en tillsvidareanställning. Dessutom är det väldigt krångligt, säger Samuel Engblom, TCO:s samhällspolitiske chef, i ett pressmeddelande.
I stället vill TCO se en övre sammanlagd tidsgräns på tre år under en femårsperiod, oavsett vad man kallar den tidsbegränsade anställningen. Inte som i dag att varken vikariat eller säsongsanställning räknas in. Enligt Samuel Engblom är det såväl en mer effektiv som enklare lösning, samtidigt som den ger arbetsgivarna nödvändig flexibilitet.
TCO anser dock att möjligheten till visstidsanställningar behövs.
– Tidsbegränsade anställningar behövs men ska inte missbrukas. Även bland TCO:s välutbildade medlemsgrupper är den otrygghet som långa kedjor av visstidsanställningar skapar ett problem. Visstidsanställningar är dessutom vanligare bland kvinnor än bland män, säger Samuel Engblom.
EU-kommissionen har gett TCO rätt och driver ett fördragsbrottsärende mot Sverige. Om Sverige inte ändrar reglerna kan kommissionen väcka talan mot Sverige i EU-domstolen. Det är tredje gången en svensk regering försöker lösa frågan. Förra regeringen tog fram två förslag som fick hård kritik av remissinstanserna och som inte ledde till någon ny lagstiftning.