Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Vad hände med debatten om förkortad arbetstid?

Ropen skalla, sextimmarsdag åt alla! Nja, riktigt så låter det inte längre. Trots att vi producerar allt mer. Arbetsgivarna föredrar vinst framför sänkt arbetstid. Men det finns företag som går emot strömmen – till glädje för medarbetarna, men även för bokslutet.
Publicerad
Illustration: Valero Doval
Sex timmars arbetsdag gör att man får bättre återhämtning och kan arbeta effektivare. Illustration: Valero Doval

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är kanske den främste förespråkaren för sex timmars arbetsdag. I sitt förstamajtal krävde han en treårig satsning i kommuner och landsting på sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Men finns frågan i övrigt på agendan? Tja, Feministiskt Initiativ har hela tiden haft sextimmarsdagen på partiprogrammet.

Så politiska krav på sextimmarsdag i välfärden existerar. Men det finns faktiskt mindre företag inom tjänstesektorn som redan infört sextimmarsdag.

I boken Arbetssamhället hävdar sociologen Roland Paulsen att det finns en majoritet för sex timmars arbetsdag. Särskilt kvinnor vill ha kortare arbetsdagar.

– Men att korta arbetstiden för de mest privilegierade är jag inte så entusiastisk över. Sextimmarsdagen borde vara till för dem som slits ut, förtidspensioneras och är minst ekonomiskt starka, säger Roland Paulsen.

Han menar att det finns en levande diskussion kring sextimmarsdagen – den har bara inte nått realpolitiken ännu.

Vad vi producerar i dag är mångfalt mer än när åtta timmars arbetsdag infördes 1919

– Det konstiga är att man ser detta som en utopisk reform, trots att vi historiskt sett har haft flera arbetstidsförkortningar: 40-timmarsveckan, lediga lördagar, fler semesterveckor och sänkt pensionsålder.

Roland Paulsen betonar att sextimmarsdagen framför allt är en fördelningsfråga och att det finns tre vägar att gå. Man kan använda produktivitetsökningarna till kortare arbetstid, höjda löner eller ökad kapitalavkastning. Men kapitalägarna kommer aldrig att dela med sig frivilligt.

– Därför måste man tvinga fram sextimmarsdagen, via antingen fackliga förhandlingar eller statliga regleringar, säger han.

Henrik Ågren, professor i historia vid Uppsala universitet, tror inte att sextimmarsdagen är riktigt så het. Och konstaterar att det har skett en uppluckring av arbetstiden i många yrken. Många kan välja när de vill arbeta, även om det finns yrkeskategorier där man inte har den möjligheten.

Läs mer: "Kortad arbetstid höjde vår vinst"

– Vad vi producerar i dag är mångfalt mer än när åtta timmars arbetsdag infördes 1919. Vi har i princip ett överskott, man skulle kunna förverkliga sex timmars arbetsdag – men det tar företagen i stället ut i högre vinster. Jag tror att det är väldigt få människor som aktivt tänker på det här, säger Henrik Ågren.

– Vi har också högre levnadsstandard än på 1910-talet. Människor kanske värderar ny platt-tv och Thailandssemester högre än ledighet, fortsätter han.

Henrik Ågren anser att en stark näringslivslobby och Socialdemokraterna har bidragit till att sextimmarsdagen inte är på agendan.

– Jag kanske är lite konspirationsteoretisk, men 40-timmarsveckan är något av en ”ideologisk medalj” för Socialdemokraterna. De vill hålla fast vid den, säger han.

Det är enligt honom förklaringen till att intresset för sex timmars arbetsdag är ljumt från partiet.

Unionen har länge drivit frågan om arbetstidsförkortning men vill använda kollektivavtalen som verktyg i stället för lagstiftning.

– Målet är att kollektivavtalen ska ge 100 timmars förkortning till 2029. Och arbetstidsförkortning finns redan i flera av våra avtal. Problemet med att lagstifta är att en regering kan införa något som nästa avskaffar. Dessutom måste det i slutändan ändå betalas av arbetsmarknadens parter, säger Daniel Gullstrand, utredare och arbetsmiljöexpert på Unionen.

Läs mer Unionen: Fel att lagstifta om sextimmarsdag

Cajsa Högberg

ARBETSTIDEN SEDAN 1856

➧ 1856 – den första motionen om max tolv timmars arbetsdag ledde inte till någon åtgärd.

➧ Andra hälften av 1800-talet – arbetsdagen kortades genom avtal ner mot tio timmar.

➧ 1919 – en lag om åtta timmars arbetsdag (48 timmar per vecka inklusive lördagar) antogs.

➧ 1938 – lag om två veckors semester.

➧ 1970 – lag om 40 timmars arbetsvecka.

➧ 1978 – semestern förlängdes till fem veckor.

➧ Under hela 1900-talet har mindre arbetstidsförkortningar införts i form av fler lediga dagar och kortare lördagar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Så funkar arbetstidsförkortning

Kortare arbetstid stod högt på Unionenmedlemmarnas önskelista inför årets avtalsrörelse. Hur arbetstiden krymps kan variera mellan företag och till och med inom samma företag. Kollega har kollat hur det funkar i praktiken.
Johanna Rovira Publicerad 4 april 2025, kl 06:01
Arbetstidsbank - så funkar det. En man vid ett skrivbord med en stor klocka framför ansiktet.
Arbetstidsbank - hur funkar det? På vissa företag kan anställda använda arbetstidsbanker för att gå tidigare från jobbet eller få extra semesterdagar Foto: Colourbox.

Parterna har kommit överens om arbetstidsförkortning på flera områden där det hitintills har saknats. Där det redan förekommer  plussas ytterligare ungefär en dag på den befintliga timbanken.  

På många företag fungerar förkortningen som en arbetstidsbank eller ett arbetstidskonto, där det sätts in x antal timmar som tjänstemännen sedan kan plocka ut,  till exempel för att gå tidigare från jobbet eller för extra semesterdagar. På vissa håll kan anställda välja fritt mellan tid, reda pengar och extra pensionsavsättningar. 

Kontot för arbetstidsförkortningen är separerad från andra konton som exempelvis flextid. 

Kollega har ringt runt olika klubbar på företag som har arbetstidsförkortning för att kolla hur det fungerar i praktiken. 

Gunnar Palmberg, Unionenordförande på Skanska Stockholmsklubben: 

Vi har 40 timmars arbetstidsförkortning om året. Timmarna tjänas först in under ett intjänandeår, därefter kan man plocka ut ledig tid i dialog med arbetsgivaren, precis som med all annan ledighet.  Har man timmar kvar vid semesterårets slut, vid månadskiftet mars-april,  får man i stället pengar.  De kvarvarande timmarna kan inte omvandlas till extra pension. 

Martin Nyman, klubbordförande på Holmen Iggesund:

Hos oss på Iggesund har vi 63 timmars arbetstidsförkortning om året och  tillämpar ett lokalt avtal som vi kallar ATK treval.  Vi kan välja mellan ledig tid, mer pension eller pengar, beroende på vilken fas i livet man befinner sig.  Man kan också välja att splittra potten och ta exempelvis en tredjedel i tid, en tredjedel i pengar och en tredjedel i pension, eller hur man nu vill dela upp det.  

Ann-Christin Andersson, avgående sammankallande för Unionenklubben på Samhall:

På Samhall har vi 58 timmar och 20 minuters arbetstidsförkortning per år på en heltidstjänst. Vi har först ett intjänandeår då vi tjänar in tiden och den går varken att växla mot pengar eller extra pension. Först när man slutar  får man ut eventuell resterande tid i pengar. 

Jag tar ofta ut enstaka timmar, men det går också att ta ledigt hela dagar. Säger man till i förväg brukar det aldrig vara något problem att få ledigt, men många hos oss har mycket att göra och har svårt att plocka ut tid så kontona bara växer och växer. 

Christer Persson, klubbordförande på Akzo Nobel, Malmö:

Vi har 84 timmar per år i arbetstidsförkortning, och får ta ut timmarna när vi vill om möjlighet finns, till exempel för att gå hem tidigare från jobbet. Är det några timmar kvar på kontot vid årets slut så får man ut ett engångsbelopp, kontot nollställs varje nytt år. 

Roger Jansson, klubbordförande Sandvik Coromant, Gimo: 

Vi har för närvarande 32 timmar om året som vi tjänar in i förväg – det blir en dag per jobbat kvartal. Vi kan välja mellan att ta ut timmarna i ledig tid, pengar eller som extra pensionsavsättning. Själv har jag valt tid och jag har aldrig några timmar  kvar när kontot nollställs. Men skulle det bli timmar över får man ut det i pengar. 

Simon Salomonsson, ordförande i Vattenfall sektion12, försäljning och service, Umeå. 

– Lejonparten av oss anställda på Vattenfall har 63 timmar arbetstidsförkortning, men det finns lokala avvikelser. Du får timmar så fort du börjar, men om du till exempel anställs ett halvår in på året så får du bara halva antalet timmar och så vidare. 

–  Timmarna kan inte växlas mot pengar eller pension, men använder man inte upp dem, omvandlas de automatiskt till pension vid årets slut. Är du över 65 år eller under 25 år så får du i stället ut resterande timmar i lön. 

 

 

 

Övriga avtal som har kortare arbetstid: 

Gröna arbetsgivare

I avtalet för virkesmätning finns arbetstidsförkortning på drygt 65,2 timmar per år.

Sveriges Textil- och modeföretag samt Teknikarbetsgivarna.

Varje vecka avsätts 82 minuter till en tidbank. Den som jobbar tvåskift får 202 minuter per vecka.

Industriarbetsgivarna:  I avtalen för gruvor, svetsmekanisk industri, stål, metall och byggnadsämne finns arbetstidsförkortning på fyra dagar per år.