Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stress minskar med hund på jobbet

Hunden är kanske inte människans bästa vän, men den är väldigt bra för människans välbefinnande. En ny svensk studie har undersökt orsakerna bakom hundens hälsoeffekter.
Johanna Rovira Publicerad

När man klappar en hund frisätts samma ämne som när en mor ammar sitt barn - oxytocin. Det är ett ämne som får dig att känna dig bra till mods och avslappnad, eftersom det sänker stresshormonet kortisol.

- Man har i tidigare studier sett att hundägare återhämtar sig bättre och har större chans att överleva en hjärtoperation. Det här är den första studien som visar att oxytocinnivåerna stiger både hos människan och hunden, säger Linda Handlin, forskare vid högskolan i Skövde, som gjort mätningar på tio hundägare och deras bästa vänner och jämfört med hormonfrisättning och blodtryck hos ammande nyförlösta mödrar.

Varför just hund?

- Den positiva effekten uppstår bara hos någon som tycker om hundar. Är man hundrädd fungerar det nog inte. De som gillar katter blir nog lugnare av att klappa en katt och hos hästtjejer fungerar det bäst att kela med en häst.

Presterar anställda som får ha sin hund med sig på jobbet bättre?

- Ja, jag tror att om det går bra att ha hunden på jobbet så blir man lugnare för man slipper dåligt samvete över att hunden är ensam eller bortlämnad och man behöver inte stressa iväg för att hämta hunden på dagis. Man får mer gemensam tid och lär känna varandra bättre och ju mer man umgås desto lättare triggas oxytocinet igång och stresshormontet sänks- allt hänger ihop, säger Linda Handlin, som själv är hundägare.

Fotnot: Läs mer om hundar på jobbet och om Sveriges förmodligen hundtätaste arbetsplats i papperstidningen Kollega som kommer i dagarna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.