Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Starkare tillväxt – svagare sysselsättning

De närmaste två åren ser ljusa ut för svensk ekonomi. Det spår såväl Unionens ekonomer som förbundets stora klubbar. När det gäller sysselsättningen ser det däremot mörkare ut.
Sandra Lund Publicerad 8 april 2014, kl 11:22

I dag, tisdag, presenterade Unionen sin konjunkturrapport för 2014. Förbundet spår att tillväxten landar på 2,7 procent i år, vilket man trodde även för ett år sedan. För 2015 bedömer Unionen att tillväxten blir 2,9 procent.

Den ekonomiska utvecklingen förutsätter enligt förbundet två saker: Att penningpolitiken (det vill säga framför allt Riksbanken och reporäntan) sköts väl. Och att Krimkrisen inte sprider sig. Framför allt beror framtiden på hur Ryssland kommer att spela med sin energiexport (olja och gas) och hur detta påverkar flera svenska företag som är, etablerade, eller vill in, i området.

När det gäller sysselsättning konstaterar man i rapporten att den visserligen ökade med en procent under förra året. Men trots det är arbetslösheten fortsatt hög och kommer, enligt rapporten, vara så även nästa år. Och fler fastnar också i långtidsarbetslöshet. Under de senaste sju åren har de genomsnittliga arbetslöshetstiderna ökat varje år.

- Det här är en bild av matchningsproblematiken på arbetsmarknaden. Det tar också för lång tid innan människor hamnar i insatser, säger Unionens chefsekonom Gösta Karlsson.

I rapporten finns också ett diagram som visar på en tydlig växelverkan mellan BNP och antal ärenden som medlemmar vänder sig till förbundet med. När BNP stiger vänder sig allt färre till facket med frågor om turordning eller liknande.

- Det är ett fascinerande samspel mellan BNP-utvecklingen och antal ärenden. Vilket  framför allt bör ses som en tidig indikation på att något är på gång, säger Gösta Karlsson.

Det är inte enbart förbundets ekonomers egna beräkningar och tolkningar av befintlig statistik som ligger till grund för rapporten. Även de största klubbarna, i åtta olika branscher, deltar. Och de klubbar som svarat vittnar om förväntningar på en stigande efterfrågan under våren och sommaren.

Precis som förbundet har även klubbarna lägre förväntningar på sysselsättningen. Man tror att den sjunker för både arbetare och tjänstemän. Och man ser heller inga tecken på investeringar i kompetens. En bransch sticker dock ut. Inom personaltjänster, bemanning, callcenter och konsulter tror man att sysselsättning stiger under våren.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.