
Inte nog med att det är vabruari, den här veckan är det dessutom sportlov i ett stort antal svenska kommuner. En ledighet som bidrar till manfall på arbetsplatserna. Enligt en nationalekonomisk studie vid Uppsala universitet finns nämligen en ”sportlovseffekt” på sjukfrånvaron. I kommuner där det är sportlov ökar sjukskrivningstalen.
Tidigare forskning visar dessutom på ett liknande samband mellan sportevenemang som sänds på tv under arbetstid. Mäns endagssjukskrivningar ökade med 16 procent torsdagen den 12:e februari 1987, som av en händelse var dagen då herrarnas 30-kilometerslopp i skid-VM i Oberstdorf gick av stapeln. Ytterligare en studie visar på en signifikant ökning av sjukskrivningar i juni 2002, under fotbolls-VM i Japan och Sydkorea.
Som Kollega skrivit tidigare är det dessutom många som visserligen låter bli att sjukskriva sig, men som däremot tar sig friheten att titta på OS under arbetstid.
Sportlovet kommunvis i Sverige
Vecka 7: Göteborg, Kungsbacka, Sjuhärad, Skaraborg, Jönköpings län, Ydre
Vecka 8: Uppsala län (utom Älvkarleby), Skåne län, Södermanlands län (utom Gnesta), Östergötlands län (utom Ydre), Hallands län (utom Kungsbacka), Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län, Fyrbodal, Örebro län,
Vecka 9: Stockholms län, Dalarnas län, Gästrikland, södra Hälsingland, Västmanlands län, Värmlands län, Gnesta, Älvkarleby, Gotland
Vecka 10: Västerbotten, Norrbotten, norra Hälsingland, Västernorrlands län, Jämtlands län, Idre
Vecka 11: Jokkmokk