Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Sportlov och OS – då blir vi sjuka

Upplänning, östgöte eller skåning? Kanske känner du och dina kollegor er lite extra krassliga just den här veckan? Sjukskrivningarna ökar nämligen i kommuner som har sportlov, skriver Veckans Affärer.
Linnea Andersson Publicerad
Pontus Lundahl/TT
Sportlovsdags. Den här veckan är det Uppland, Östergötland och Skåne som har sportlov. Nästa vecka kommer stockholmarna. Pontus Lundahl/TT

Inte nog med att det är vabruari, den här veckan är det dessutom sportlov i ett stort antal svenska kommuner. En ledighet som bidrar till manfall på arbetsplatserna. Enligt en nationalekonomisk studie vid Uppsala universitet finns nämligen en ”sportlovseffekt” på sjukfrånvaron. I kommuner där det är sportlov ökar sjukskrivningstalen.

Tidigare forskning visar dessutom på ett liknande samband mellan sportevenemang som sänds på tv under arbetstid. Mäns endagssjukskrivningar ökade med 16 procent torsdagen den 12:e februari 1987, som av en händelse var dagen då herrarnas 30-kilometerslopp i skid-VM i Oberstdorf gick av stapeln. Ytterligare en studie visar på en signifikant ökning av sjukskrivningar i juni 2002, under fotbolls-VM i Japan och Sydkorea.

Som Kollega skrivit tidigare är det dessutom många som visserligen låter bli att sjukskriva sig, men som däremot tar sig friheten att titta på OS under arbetstid.

Sportlovet kommunvis i Sverige

Vecka 7: Göteborg, Kungsbacka, Sjuhärad, Skaraborg, Jönköpings län, Ydre

Vecka 8: Uppsala län (utom Älvkarleby), Skåne län, Södermanlands län (utom Gnesta), Östergötlands län (utom Ydre), Hallands län (utom Kungsbacka), Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län, Fyrbodal, Örebro län,

Vecka 9: Stockholms län, Dalarnas län, Gästrikland, södra Hälsingland, Västmanlands län, Värmlands län, Gnesta, Älvkarleby, Gotland

Vecka 10: Västerbotten, Norrbotten, norra Hälsingland, Västernorrlands län, Jämtlands län, Idre

Vecka 11: Jokkmokk

Wikipedia

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.