Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsskada

Skador ingår i jobbet

Om du skadar dig på jobbet har din arbetsgivare en skyldighet att anmäla det till Arbetsmiljöverket. Men trots att det bärs ut en spelare på bår var och varannan hockeymatch finns det inga spår av det ansvaret hos myndigheten.
Lina Björk Publicerad
Kollega
Enligt en rapport från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) inträffar närmare 10 000 olyckor bland hockeyspelare mellan 5 och 54 år i Sverige som är så allvarliga att man söker upp en akutmottagning. Av dem ligger tacklingar vid och mot sargen bakom 45 procent av alla olycksfall. Kollega

Mora är sämst. Eller bäst, beroende på hur man ser det. Den allsvenska klubben rapporterade in flest arbetsolyckor mellan 2011 och 2014, åtta stycken. Halva antalet rapporterade Luleåhockey in. Är det en representativ siffra? Knappast menar Karin Lagerkvist, som är enhetschef på Arbetsmiljöverket.

- Det ursäktar inte anmälningsplikten, men ett dilemma inom den professionella idrottsvärlden är att man anser att skador ingår i uppdraget. Man har skydd och man har en gränsdragning i och med domaren. Och man vet när man går ut på isen att man har större risk för att skada sig än inom ett jobb i äldrevården.

Karin Lagerqvist får medhåll av Mora hockeys läkare Thomas Marneus.
- Spelare är ständigt skadade. Ibland blossar det upp diskussioner ifall samma tackling skulle skett ute på stan skulle det vara skäl för åtal. Men samma regler gäller inte på isen.

Förra året pensionerade Mora hockey två spelare till följd av upprepade hjärnskakningar.
Thomas Marneus vill dock inte spekulera i möjligheterna att Moras sarg, som till hälften är härdat plexiglas och hälften policarbonat har påverkat utgången av de hårda tacklingarna.

- Det går inte att dra de slutsatserna. En av spelarna fick båda sina skador på andra arenor och den andra fick en av fyra hjärnskakningar på FM Mattsson Arena i Mora.

Arbetsmiljöverket har inte haft någon riktad inspektion mot professionella idrottsklubbar av två anledningar - tid och pengar. Förra året genomförde myndigheten 15 304 inspektioner, vilket var 20 procent färre än 2013. Man gjorde stora resurskrävande granskningar av kvinnors arbetsmiljö och barns situation i skolan.  

- Vi gör prioriteringar bland branscher och måste ställa oss frågan: är det värt att göra inspektioner i just den branschen för skattebetalarnas pengar? Och i hockeyspelarnas fall är svaret nej, säger Karin Lagerkvist.

Varför anmäla?

Varför ska man anmäla en arbetsskada? Genom att skicka in en anmälan hjälper du till att peka på bristerna i din arbetsmiljö. Ju fler som anmäler desto större statistiskt underlag samlas och ger grund för förbättringar. Arbetsgivaren har en skyldighet att utreda orsaker till olyckor, sjukdomar och allvarliga tillbud i arbetet. En sammanställning kan då vara ett bra underlag i arbetsmiljöarbetet.

Arbetsmiljöverket

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsskada

Krock med barn inte en arbetsskada

När mannen skulle sätta i en sladd som lossnat från datorn krockade hans huvud med sin son som lekte under bordet. Men nu har högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt –  det räknas inte som arbetsskada.
Lina Björk Publicerad 26 april 2023, kl 10:09
Barnfingrar som rör ett tangentbord
Barn som leker under bord kan bli en arbetsmiljörisk. Det fick en tjänsteman erfara när hans 3-årige son orsakade honom en tandskada - som inte räknas som arbetsskada, enligt domstolen. Foto: Shutterstock

Även om du jobbar hemifrån har din arbetsgivare ansvar för sin arbetsmiljö. Men skulle du råka ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare. Är du på kontoret så täcks i princip allt som sker på betald arbetstid och inom kontorets väggar. Jobbar du hemma måste olyckan ha skett i ”påtagligt och direkt samband med det arbete som utförs”, vilket är betydligt svårare att bevisa. Det fick en tjänsteman som hade beordrats hemmajobb under smittspridningen av covid-19 erfara.


Krockade med sonens huvud

Medan mannen jobbade lossnade strömkabeln till hans dator och föll i golvet. När han böjde sig ner för att sätta i den, reste sig hans treårige son som lekte under bordet och mannen fick hans huvud på hakan vilket orsakade en tandskada. Eftersom skadan uppstått när han jobbade anmälde han det som en arbetsskada och Försäkringskassan gav honom rätt till ersättning för tandvårdskostnader.

Ett ombud för socialförsäkringen överklagade beslutet och menade att olyckshändelsen inte kunde skyllas på jobbet - alltså inte en arbetsskada. Det hela gick hela vägen till högsta förvaltningsdomstolen som ändrade beslutet med motiveringen att olyckan hade med mannens privatliv att göra eftersom det var sin sons huvud han krockade med.

Lagstadgad försäkring

Den som drabbas av en arbetsskada kan ansöka om olika ersättningar från arbetsskadeförsäkringen. De vanligaste är livränta (ersättning för inkomstförlust) och ersättning för kostnader (för tandvård, särskilda hjälpmedel eller sjukvård utomlands).

TFA

De allra flesta har även kollektivavtalad Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), som ger extra ersättning om du skadar dig på jobbet, till eller från jobbet eller får en arbetssjukdom. TFA-avtalet är ett kollektivavtal som ger ekonomiskt skydd till den som råkar ut för en arbetsskada.