
Som Kollega tidigare har berättat så innebar den nya lönemodellen bland annat att ersättningen för vissa gruppträningspass skulle halveras. Detta gäller sedan årsskiftet.
Värst slår den sänkta ersättningen mot den grupp anställda som helt försörjer sig på att leda gruppträningarna. En av dessa är ”Camilla” som har räknat ut att hennes månadslön, som tidigare i bästa fall har varit 18 000 kronor, nu sänks med 4 000 kronor.
När Sats ledning i höstas informerade om vilka villkor som gällde för den som ville vara kvar vände sig många Unionenmedlemmar till förbundet för att få råd och stöd.
Men upprördheten över arbetsgivarens agerande tog sig också uttryck i en sluten grupp på Facebook, endast avsedd för gruppträningsinstruktörerna på Sats.
Strax före jul kontaktades Unionen av medlemmar som berättade att de nu hade fått en varning av arbetsgivaren för att de ska ha uppträtt olämpligt och illojalt, till följd av att de uttryckt sig kritiskt i gruppen på Facebook. De hotades även med avsked eller uppsägning om de skulle upprepa sitt beteende.
- Hur många totalt som har varnats vet vi inte. Men jag har själv pratat med flera medlemmar som har fått en varning och som själva känner till andra som har blivit inkallade till ett möte med en eller flera chefer och har fått en sådan, säger Dennis Meijer, ombudsman på Unionen.
- De har naturligtvis upplevt det hela som väldigt obehagligt och skrämmande. Eftersom de har uttryckt sig i den slutna gruppen på Facebook så har de också varit övertygade om att de har uttryckt kritik internt.
Enligt medlemmarna hävdar Sats att det illojala beteendeet består i att gruppen där de har uttryckt sin kritik inte alls är sluten, att där också finns personer som inte är gruppträningsinstruktörer på gymkedjan.
Läs mer: Varför varnar ni anställda som uttrycker kritik?
Lars Åström, förbundsjurist på Unionen, säger:
- Tyvärr är det inget ovanligt i dag, att arbetsgivarna ser vad de anställda gör på fritiden och vilka åsikter de har och sedan reagerar på det. Men våra medlemmar på Sats bör vara försiktiga nu, så att de inte blir av med jobbet.
- Vi kan ju alla tycka att vi har yttrandefrihet. Men som privatanställd får man inte rikta kritik hur som helst mot sin arbetsgivare offentligt och om det inte är säkert att gruppen är stängd för utomstående måste man vara väldigt försiktig. För man får inte torgföra sin kritik på ett sätt som kan skada arbetsgivaren, som att man tappar kunder.
Lars Åströms råd är att Unionens medlemmar på Sats startar en egen sluten grupp på Facebook där de diskuterar sin arbetssituation.
- Då kan man också ta upp felaktigheter från arbetsgivarens sida och gemensamt bestämma vad man ska göra för att rätta till dem. Som att ta kontakt med förbundet och höra vad man ska göra. Då utnyttjar man bara sin föreningsrätt enligt lagen.