
Konkurrensen mellan världens flygbolag är stenhård. Det har lett till sjunkande biljettpriser och många bolag har problem med lönsamheten.
Ett sätt att minska kostnaderna är utflaggning av hela eller delar av verksamheten. Det kan till exempel innebära att ett bolag registreras i ett land där lönerna är lägre för att kunna använda personal därifrån – trots att flygrutten är oförändrad. Så gjorde bland andra Primera förra året. Bolaget skaffade sig flygtillstånd i Lettland och sa sedan upp den svenska kabinpersonalen.
Läs mer: Primera säger upp all kabinpersonal
Nu överväger även det skandinaviska flygbolaget SAS att göra så med delar av sin verksamhet, vilket den danska sajten checkin.dk var först att rapportera om. Fredrik Henriksson, presschef på SAS i Sverige, bekräftar i ett mejl till Kollega att en sådan diskussion förs inom SAS men säger också att inga beslut är fattade.
Fredrik Henriksson skriver att en sjunkande betalningsvilja hos kunderna utmanar lönsamheten i industrin och att SAS måste fortsätta sin förändringsresa för att säkra långsiktig konkurrenskraft.
”SAS är i dag det enda bolaget som trafikerar Skandinavien till Europa där den flygande personalen uteslutande har skandinaviska anställningsvillkor”, skriver han.
Kollega har sedan i onsdags sökt företrädare för Unionen för en kommentar. På fredagen svarar Lise Iderström, central ombudsman, att Unionen har en dialog med klubben på SAS.
– Vi har en dialog med klubben, men kan i nuläget inte säga mer, säger hon.
SAS ägs till delar av den svenska, norska och danska staten. Nyligen sålde den svenska och norska staten en del av sitt aktieinnehav i SAS och svenska staten äger nu 17,9 procent av aktierna.
Kollega har även sökt infrastrukturminister Anna Johansson (S). Ministern sade 2014 att regeringen inom EU-samarbetet ska arbeta för förbättrade villkor inom flygbranschen. Anna Johansson menade också att seriösa bolag, som följer kollektivavtal, lagar och regler inte ska slås ut av oseriösa aktörer.