HUVUDVÄRK. När musklerna runt huvudet, i ansiktet, käkarna eller nacken har varit spända länge kan du få spänningsvärk. Vissa forskare tror att spänningshuvudvärken kan bero på att stressen skapar en obalans av kemiska ämnen, bland annat serotonin.
MINNESLUCKOR. Hjärnans celler kan skadas vid långvarig stress. Kontakten mellan storhjärnan och mellanhjärnan blir sämre. Minnet och koncentrationsförmågan blir sämre. Det kan också vara svårare att fatta beslut.
SÖMNKRÅNGEL. Nästan alla som är riktigt stressade får problem med att sova. Kroppen går på högvarv och kan inte koppla av. Och så är du inne i en ond snurr, eftersom sömn är nödvändigt för återhämtning, för att reparera kroppen och förebygga sjukdomar.
HUDPROBLEM. När blodkärlen drar ihop sig försämras hudens blodcirkulation och upptag av syre och näringsämnen. Cellförnyelsen blir också långsammare. Det gör att huden blir torr, känslig, ömtålig och glåmig. Den ökade känsligheten i huden kan förvärra olika typer av utslag, eksem och psoriasis. Stresshormonet kortisol aktiverar också talgproduktionen som gör att porerna täpps till, vilket gör att du lättare får finnar. Torrare hud kan också medföra rynkor.
HJÄRTBESVÄR. Adrenalinpåslaget höjer både puls och blodtryck. Enligt forskarna orsakar psykosocial stress nästan en tredjedel av alla hjärtinfarkter i Sverige. Ju högre stress, desto större risk för hjärtinfarkt.
ÖVERVIKT. Du äter mer och sämre. Kroppen börjar lagra fett som hamnar främst runt midjan.
SEXLIVET. När stresshormonet kortisol stiger avtar sexlusten. Störningar i könshormonerna östrogen och testosteron kan vara en konsekvens av långvarig stress.
MUSKELSMÄRTOR. När vi är stressade spänner vi musklerna. Det resulterar ofta i att vi får ont i exempelvis axlar och nacke.
BLODSOCKRET. När kroppen är under stress frigörs och samverkar ett flertal stresshormoner, som adrenalin, kortison, glukagon och tillväxthormon. Dessa försämrar kroppens känslighet för insulin och får blodsockret att stiga. Något som ger trötthet, sämre uppmärksamhet och i värsta fall diabetes.
IMMUNFÖRSVARET. Långdragen stress påverkar vårt immunförsvar så att vår motståndskraft nedsätts och vi lättare drabbas av infektioner. På lång sikt kan det få mer långtgående konsekvenser för hälsan.
Text: Gertrud Dahlberg