Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Höjt tak i a-kassan
Som tidigare känt föreslår regeringen en höjning av såväl taket i a-kassan så att maxbeloppet höjs från nuvarande 680 kronor per dag till 910 kronor per dag under ersättningsperiodens första 100 dagar. Därefter kommer ersättningen att ligga på 760 kronor. Höjningen ska börja gälla 1 maj nästa år.
Höjningen innebär att den som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden får ut 80 procent av sin lön under den arbetslöshetsperioden. Satsningen beräknas kosta 2,3 miljarder per år.
Dyrare att anställa pensionärer och unga
Regeringen minskar undantaget för löneskatt på äldre arbetskraft. Det kommer fortfarande vara billigare att anställa personer som fyllt 65 år än dem som är yngre, men inte fullt så billigt som i dag.
Den halverade arbetsgivaravgiften för alla under 26 år, som den förra regeringen införde, höjs i två steg. Det ger skatteintäkter på över nio miljarder per år under 2015 och 2016.
Jobbskatteavdraget för dem som tjänar över 50 000 kronor trappas av. Dessutom sänks brytpunkten för statlig skatt.
Satsningar på arbetsmiljö
I budgeten för 2015 beräknas Arbetsmiljöverket få 60 miljoner kronor mer än i år. En särskild satsning på kvinnors arbetsmiljö görs också, bland annat genom ökade anslag på forskning om kvinnors arbetsmiljöproblem, (10 miljoner under 2015 och 20 miljoner kronor per år under resterande mandatperiod). Företagshälsovården får också ökade resurser.
Mer pengar till Arbetsförmedlingen och slopad Fas 3
Arbetsförmedlingen får mer pengar för att kunna matcha jobb bättre. Arbetsförmedlingen ska dessutom införa den 90-dagarsgaranti för unga arbetslösa som innebär att de ska erbjudas jobb, praktik eller skola inom 90 dagar.
Fas 3 som infördes 2007 är tänkt att ersättas med utbildningsåtgärder och extrajobb inom välfärden. När Fas 3, där 34 000 personer i dag ingår, är tänkt av avskaffas är dock inte klart.
Höjd föräldrapenning och en ytterligare pappamånad
Ytterligare en månad i föräldraförsäkringen öronmärks till vardera föräldern. Grundnivåerna i föräldrapenningen höjs.
Infrastruktursatsningar
I budgeten föreslås ett tillskott på cirka fem miljarder kronor under mandatperioden för att satsa mer på underhåll av järnvägen. Satsningen riktar sig främst till de mest trafikerade områdena, exempelvis stambanorna runt storstäderna och de stråk som trafikeras flitigt av godstrafiken.
Slopad gräns i sjukförsäkringen
Den bortre gränsen i sjukförsäkringen, även kallad ”stupstocken”, avskaffas. Gränsen infördes av Alliansen 2008 och innebär att människor som varit sjukskrivna i 2,5 år utförsäkrades, om det inte förelåg synnerliga skäl.
Kollega kunde nyligen berätta att EU-kandidaterna inte är så eniga om den svenska modellen som det framstår i valkampanjen. En genomgång av röstningsbeteendet i Europaparlamentet visar att partier på båda sidor blockgränsen motiverar sina beslut med att de vill skydda den svenska modellen – och sedan röstar helt olika. Exempel på frågor där röstandet har krockat är jämställda löner, rätten att koppla ned och distansarbete.
Förklaringen är att högerpartierna använder begreppet ”den svenska modellen” som ett slagträ i debatten, utan att egentligen bry sig om frågan. Det påstår Socialdemokraternas EU-kandidat Ilan De Basso när Kollega möter honom i Bryssel.
– Jag vågar påstå att svensk höger spelar dubbelspel om den svenska partsmodellen. Om man på allvar menar att partsmodellen är viktig för Sverige, då måste man uppträda konsekvent.
Partierna i Sveriges regering genomför just nu förändringar av a-kassan och sjukförsäkringen som facken är starkt kritiska till. Enligt De Basso är det ett bevis för att högerpartierna inte menar allvar med att försvara den svenska modellen, utan använder det som ett retoriskt knep i EU.
– Till skillnad från många andra partier, som jag menar använder partsmodellen som någon form av slogan, så är det här på allvar för oss.
Jessica Polfjärd, andranamn på Moderaternas EU-lista, reagerar starkt på den anklagelsen.
– Jag tycker att det är en lögn. Många gånger skulle jag säga att det är Socialdemokraternas fel att vi står där vi står, säger hon under en intervju utanför EU-parlamentets omröstningssal.
Enligt henne beror konflikterna på att Socialdemokraterna har drivit på för fler arbetsmarknadslagar på EU-nivå, i strid med den svenska modellens princip om att så lite som möjligt ska regleras av politiker. 2017, när Sverige var EU-ordförande, antogs den ”sociala pelaren” på initiativ av dåvarande statsminister Stefan Löfven. Det är ett initiativ för att EU ska ta större ansvar i frågor som utbildning, jämställdhet och arbetsvillkor.
– Man sade att det inte skulle komma lagstiftning ur den sociala pelaren, men det är precis vad det har gjort, säger Jessica Polfjärd.
Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet, säger att ”båda parter har lite rätt”. Enligt honom har S undvikit att prata om konsekvenserna av den sociala pelaren.
– Jag måste erkänna själv att jag har varit lite förvånad över att socialdemokratin har drivit det här med sociala pelaren, utan att också ta diskussionen om substansen i den. Det har varit märkligt rakt igenom. På något sätt tror jag att det har handlat om att S har velat motivera varför EU är en jävligt bra idé. Att det inte bara handlar om marknad, utan också det sociala ansvaret.
Enligt Magnus Blomgren är det naturligt att den sociala pelaren – och den allmänt växande idén om ett mer ”socialt Europa” – leder till fler lagförslag om arbetsmarknaden. Och då är det naturligt att traditionella höger-vänster-konflikter kommer upp till ytan. De konflikterna presenteras sedan, av politiker från båda håll, som lagtekniska konflikter om den svenska modellen.
EU-politikernas höger-vänster-konflikter lyser igenom tydligt i några särskilda lagförslag. Våren 2023 antogs ett EU-direktiv om så kallad lönetransparens. Det innebär bland annat att arbetsgivare måste presentera lönespann i sina jobbannonser.
Svenskt Näringsliv var starkt kritiskt och hävdade att direktivet skadar den svenska modellen. Även Moderaterna och Jessica Polfjärd kampanjade emot förslaget.
Ilan De Basso (S), däremot, pratar om direktivet som en seger.
– Vi måste vidta åtgärder. Sverige har inte lyckats – parterna har inte lyckats – att sluta lönegapet.
Facken har å sin sida länge drivit frågan om att fästa ett socialt protokoll till EU:s grundfördrag. De säger att det behövs för att skydda den svenska modellen. Moderaterna har röstat emot det.
– Det är ingen som har fel. Det förslaget bygger på att ena parten känner starkare för det. Någonstans vilar den svenska modellen på att det finns en enighet, säger Jessica Polfjärd.
Den svenska modellen
En ordning där fack och arbetsgivare gör upp om nästan alla villkor på arbetsmarknaden, medan staten sällan lägger sig i. Ett exempel är att Sverige inte har några lagar om lägstalön. Det styrs helt av kollektivavtal.
EU-valet
Den 9 juni kan du som är över 18 år och svensk medborgare, alternativt medborgare i ett annat EU-land och folkbokförd i Sverige, rösta i valet till Europaparlamentet. Sverige ska utse 21 av totalt 720 parlamentariker.
Precis som i riksdagsvalet behöver ett parti samla minst 4 procent av rösterna för att kunna få ett mandat. Vid det förra valet blev Socialdemokraterna största parti, följt av Moderaterna och Sverigedemokraterna.