
Förutom den allmänna pensionen har nio av tio arbetstagare någon form av tjänstepensionslösning. Jobbar du på en arbetsplats med kollektivavtal kan du vara säker på att din arbetsgivare betalar in pengar till din tjänstepension
Trots att pension i mångas öron låter såväl krångligt som tråkigt har tjänstepensionen som förmån ökat i popularitet bland unga. När Sifo för femte gången i rad ställde frågan: ”Vilken löneförmån tycker du att det är viktigast att din arbetsgivare erbjuder?”, svarade de i åldrarna 15 till 29 år för första gången att tjänstepensionen är viktigare än friskvårdsbidraget.
I de flesta kollektivavtal sätter arbetsgivaren av 4,5 procent av lönen till tjänstepension, vilket innebär 900 kronor i månaden för den som har en månadslön på 20 000 kronor. Hur mycket pengar du får när det väl är dags för att dra dig tillbaka påverkas dock av en mängd faktorer. Här är tipsen på hur du får mer i plånboken som pensionär!
7 tips för en högre pension:
- Jobba på en arbetsplats med kollektivavtal – då ingår alltid tjänstepension.
- Se över avgiften för ditt pensionssparande. Om du erbjuds råd – fråga vad rådet kostar och fundera över hur det påverkar din framtida pension? Är det värt kostnaden?
- Håll koll på pengarna. Besök Minpension.se någon gång per år för att se över hur stor din pension kan tänkas bli.
- Dela på deltiden. Att jobba deltid när barnen är små är både mysigt och nödvändigt för många. Men att inte jobba heltid under många år påverkar din pension. Se till att dela tiden och ansvaret för barnen med din partner.
- Tänk på döden. Det kan låta makabert men är faktiskt nödvändigt. Fundera på vad som händer efter döden, genom att göra vissa val kan din resterande tjänstepension gå till dina efterlevande. Eller så väljer du bort skydd och ökar på så vis din tjänstepension.
- Jobba, jobba, jobba! Ju längre och mer du jobbar, desto högre pension. Så enkelt är det.
- Lita på dig själv. Ingen pensionsrådgivare i världen känner dig så bra som du själv gör. Gör dina val utifrån hur stora risker du är beredd att ta, men tänk efter före.
Läs mer om tipsen på Tjänstepensionensdag.se.