Forskarna på Stressforskningsinstitutet publicerar en ny serie konkreta och handfasta tips och råd om hur du kan hantera stress i en rad vardagssituationer. Här kommer några exempel.
I arbetet:
Sänk kraven. En grundläggande orsak till stress är förstås att arbetsbördan är för hög. Se till att ha gott om tid för varje arbetsuppgift.
Sudda inte ut gränsen mellan arbetstid och fritid. Är det okej att svara på mejl och telefonsamtal utanför kontorstid? Sätt tydliga gränser.
Välkomna diskussion. I en atmosfär där det är okej att diskutera sådant som inte fungerar är risken mindre att folk bränner ut sig.
Sparka inte hjälpredan. Många företag gör sig av med sekreterare och vaktmästare. I slutändan kostar det mer än det smakar då annan personal måste lägga mer tid på administration.
Utnyttja ljuset. Använd luncher och raster till korta promenader.
Ät regelbundet och på samma tider. När blodsockret börjar dala, ät frukt istället för godis.
På semestern:
Sov så mycket du har lust med.
Gör det motsatta mot vad du brukar göra. Är du jätteaktiv på jobbet, ta en passiv semester. Är du passiv på jobbet, exempelvis sitter mycket, se till att röra dig mycket på semestern.
Planera inte för mycket. För mycket planering kan också skapa stress.
Sänk ambitionsnivån. Du behöver inte hinna med allt du missat av fester och middagar. Glöm inte att njuta av ledigheten.
Skapa rum där du är otillgänglig, inte svarar på jobbmejl eller telefonsamtal. Ta en ordentlig paus från jobbet.
Kan du koppla av hemma? Kanske får du mest återhämtning genom att resa bort.
Börja varva ned redan innan semestern. Avsluta arbetsuppgifter och förbered inför återkomsten, så slipper du bli stressad inför jobbstarten.
Lång sammanhängande semester eller kort uppdelad? Du känner dig bäst själv.
Varva ned i vardagen:
Inled dagen med ett fem-minuters "göra-ingenting-pass". Frustrerande till en början, men mycket användbart då du efter lite övning kan koppla bort och koppla av.
Hjärnan jobbar med metaforer. Tänk att du ser en luftballong som landar framför dig. Fyll den med jobbiga tankar, upplevelser och känslor och låt den flyga iväg.
Om du känner att du skulle vilja ha en ledig dag bara för att kolla på dvd-filmer. Gör det!
Ta en extra dags semester vid långhelger.
Ta tre-fyra riktigt djupa andetag!
Bättre sömn:
Två timmar innan läggdags ska vara arbetsfria och avsatta för att varva ned. Kroppen är konstruerad för att sova när det är mörkt. Optimalt är mellan 23.00-07.00.
Håll regelbundna tider för läggning.
En varm dusch eller hett bad värmer upp huden och då tror kroppen att det är dags att sova.
Kan du inte sova är det bättre att gå upp en stund tills du känner dig trött. Tupplurar kan kompensera för utebliven nattsömn, men sov inte för mycket på dagen!
Motionera och se till att vistas mycket i ljuset dagtid.
Undvik att "bara kolla" mejlen eller Facebook precis innan sängående.
Undvik koffein, alkohol och nikotin.
Sovrummet är till för avslappning. Undvik att titta på tv eller äta i sängen.