Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Så funkar startups

Den nya tidens affärsmodell. Här är allt du behöver veta om startups.
David Österberg Publicerad
Vägen från idé till mål.
I en startup är tiden mellan idé och genomförande ofta kort. Illustration: RDomino/Colourbox

Ordet startups

... började poppa upp under IT-boomen på 1990-talet. Det är ett samlingsnamn för innovativa företag eller projekt som ännu inte är etablerade på marknaden, men som har chans att växa snabbt. En startup har ännu inga eller väldigt få kunder, men försöker förstå vad människor kommer att efterfråga i framtiden.

Korta beslutsvägar

I ett traditionellt företag kan det ta lång tid att genomföra en idé. I en startup är tiden mellan idé och genomförande ofta kort.

Unga och engagerade

Startups drivs ofta av yngre personer med engagemang och visioner och som ser jobbet som en livsstil. Belöningen är bland annat stort inflytande och – om idén lyckas – mycket pengar.

Hög risk

De flesta startups överlever inte. Men en startup kan ha stor potential om idén blir verklighet. Den måste vara designad för stor tillväxt, exempelvis en app som miljontals människor världen över är beredda att betala för. Då kan den ge stor vinst.

Facebook, Twitter, Google, Spotify, Dropbox och Klarna 

... är exempel på startups som lyckats.

Sverige är inte stort nog

En startup siktar ofta på att nå en global marknad.

Tekniken är avgörande

Startups använder sig ofta av ny teknik, exempelvis för att bygga en hemsida eller smart app. En anledning till det är att det ofta kostar mindre pengar att lansera en app än att sätta i gång med exempelvis gruvbrytning. IT-baserade tjänster och produkter går också lättare att sälja över hela världen.

Pengar är inte allt

Många som drar i gång en startup hoppas förstås att deras produkt eller tjänst blir framgångsrik. Men det är inte enbart pengar som lockar, utan också kreativiteten, nytänkandet och känslan av att bidra med något värdefullt. En startup fokuserar på vad människor skulle kunna tänka sig att betala för i framtiden.

Silicon Valley

... i USA betraktas ofta som världens startupmecka.

Förändrar världen

En traditionell entreprenör verkar på en marknad som redan finns. En startup har i stället ofta potential att förändra marknaden. Ett exempel är Netflix, som bidrog till att ta död på hyrvideomarknaden.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.