Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Priset på järnmalm bakom sparkrav på LKAB

Efter flera goda år drar LKAB i bromsen. Sjunkande malmpriser tvingar bolaget att spara, bland annat ska antalet konsulter minskas. Däremot är det inget tal om uppsägningar.
Niklas Hallstedt Publicerad
Pi Frisk/TT
LKAB i Kiruna. Pi Frisk/TT

Det handlar om en kostnadsbesparing på 7 procent, orsakad av sjunkande priser på järnmalm. På fem månader har priset fallit med över 40 procent. Det i sin tur beror på konjunkturen både i Kina och Europa, som är LKAB:s primära marknad.

Enligt tidningen Norrländska Socialdemokraten, NSD, motsvarar en besparing på 7 procent ungefär 1 miljard kronor.

- Järnmalmsbranschen går i cykler. Det har det gått bra sedan början av 2000-talet, men nu är vi nere i en dal, konstaterar Sakari Alanko, Unionens klubbordförande på LKAB.

- Från fackets sida har vi aldrig förstått varför man inte ser över kostnaderna också när det är goda tider. När man har tjänat över 10 miljarder om året har man glömt att man inte bara kan kasta bort pengarna, nu ska vi börja tänka på vad vi köper in och vad det kostar.

När det nu ska sparas kommer företaget att titta på allt som går utöver det som behövs för den ordinarie verksamheten, enligt Sakari Alanko. LKAB kommer även att minska på antalet externa tjänster, det vill säga konsulter och entreprenörer.

Däremot är det inte tal om några uppsägningar.

- En hel del kommer att gå i pension framöver, då ska man titta på om man behöver återanställa för allihop. Eller kan vi klara av verksamheten i alla fall.

NSD uppger att det också ska sparas på konferenser, representation, resor, utbildning och sponsring.

Samtidigt förbereder sig LKAB för nya gruvprojekt, två nya gruvor ska startas. I första hand ska de jobben tillsättas internt.

- Men det är inget totalt stopp för nyanställningar på företaget, är det en kompetens som behövs så måste vi anställa, säger Sakari Alanko.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.