I början av 1990-talet kodades tio procent av alla arbetssökande som funktionshindrade. 2011 var det var fjärde. Det innebär att i genomsnitt 171 000 personer per månad var klassade som funktionshindrade, skriver arbetslivsforskarna Kerstin Jacobsson och Ida Seing i en vetenskaplig artikel.
- Vi har några förklaringar. Dels handlar det om arbetslivets ökade krav, man fokuserar allt mer på produktivitet och effektivitet. Dels har det skett en normalitetsförskjutning. Nu gäller det inte bara att ha rätt utbildning, utan också rätt attityd och rätt social kompetens, säger Ida Seing.
- Samtidigt hänger det samman med en förändring av arbetsmarknadspolitiken. Verktygslådan är helt enkelt mindre för den generella arbetsmarknaden. Kodningen blir ett sätt att få tillgång till ytterligare resurser.
Utöver cv-skrivande och coachning finns inte särskilt mycket hjälp att erbjuda arbetssökande. Men genom att koda arbetslösa som funktionshindrade får de tillgång till "exklusivare hjälpinsatser", exempelvis lönebidrag och skyddade anställningar, skriver forskarna som intervjuat specialister på Arbetsförmedlingen som arbetar med funktionshinderskodning.
Arbetsförmedlingen använder olika koder för olika typer av funktionshinder. Ett exempel är så kallad socialmedicinskt funktionshinder. Exempel på detta kan vara att ha en kriminell bakgrund eller missbruk. Men i intervjuerna nämns också avvikande utseende som kraftig övervikt, piercing eller bristfällig hygien.
"Anställbarheten definieras ännu mer utifrån arbetsgivarnas perspektiv. I praktiken kan den som bedöms ha arbetsförmåga, efter arbetsprövning, ändå befinnas icke anställningsbar", skriver forskarna.
- Det vi vill poängtera är att kraven ökar för att man ska vara anställbar. Från Arbetsförmedlingens sida är kodningen ett logiskt handlande. De måste förhålla sig till omgivningen, säger Ida Seing som poängterar att de inte intervjuat de arbetssökande som klassas som funktionshindrade.
- Det vore naturligtvis bra. Då skulle man få svar på frågan hur det känns att få en kod av detta slag.