Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Onödigt med frukostkaffet

Bälgar du i dig kaffe för att komma igång på morgonen? Det kan faktiskt vara helt i onödan. Att överdriva kaffekonsumtionen kan dessutom förvärra ditt koffeinberoende, enligt hjärnforskare.
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox
Vänta med morgonkaffet och ta första koppen när du hunnit kolla igenom mejl och annat på kontoret. Det är mellan 9.30-11.30 som hjärnan behöver kaffet som mest. Colourbox

Kronofarmakologi är läran om hur kroppens hormoner och dygnsrytm interagerar med droger och medicin. När det gäller koffein är det främst vår kortisolnivå som är intressant.

Kortisol är kroppens stresshormon som i hög grad påverkas av dagsljuset. Under dygnets 24 timmar är kortisolnivån, för de flesta friska människor, som allra högst mellan klockan åtta och nio på morgonen, när det ljusnar och vi är på väg eller precis har kommit till jobbet. Det är då vår hjärna är som mest alert.

Nog är vi många som njuter av den andra eller tredje koppen kaffe just då, på morgonmötet eller när vi sätter igång datorn. Men den amerikanske hjärnforskaren Steven Miller menar att de där morgonkopparna är onödiga eftersom kortisolhalten ändå är så hög just då. Att bälga i sig kopp efter kopp för att vakna till liv gör dessutom att du, precis som med de flesta droger, blir än mer beroende av koffein. Det leder i sin tur till att du måste höja dosen ytterligare för att piggna till.

I stället menar Steven Miller att du får ut mest av ditt älskade koffein om du väntar med att dricka kaffe till mellan 9.30 och 11.30, då din hjärna är som trögast och kortisolhalten som lägst. Förutom den absoluta toppen på morgonen är kortisolnivåerna höga under lunchtid, mellan klockan 12 och ett, samt mellan 17.30 och 18.30.

Ett annat knep för att vara pigg och alert när du kommer till jobbet, är att ha mörka solglasögon på dig när du går hemifrån. På så vis kan du fördröja kortisoltoppen och maxa koncentrationen på morgonmötet i stället för att låta den gå till spillo i bilkön eller på tunnelbanan.

Yrkesgrupperna som dricker mest kaffe

Forskare/Labbtekniker

Marknadsförare/PR

Utbildningsadministratör

Utgivare/Författare

Sjukvårdsadministratör

Läkare

Kallskänka

Professor

Socialarbetare

Finansarbetare

Personlig assistent

Löneadministratör

Sjuksköterska

Regeringsanställd

Hantverkare

Undersökningen gjordes 2011 på amerikanska arbetsplatser, av Dunkin' Donuts och jobbsajten CareerBuilder.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.