Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Nedskärningar på Ericsson

Under sommaren aviserade Ericsson att bolagets pågående sparprogram fördubblas. Det kommer att innebära att ytterligare flera tusen anställda kommer att bli av med sina jobb. Var någonstans nedskärningarna kommer är däremot inte klart.
Det fungerar inte att spara sig ur krisen, menar facket, satsa framåt i stället!
Niklas Hallstedt Publicerad
Ericsson
Sluta spara, satsa ur krisen i stället, uppmanar facket på Ericsson. Ericsson

När dåvarande vd:n Hans Vestberg berättade om det utökade sparprogrammet sa han också att inget land ”kommer att vara exkluderat”. John Agefjäll, Unionens klubbordförande på Ericsson i Linköping, fruktar att en stor del av neddragningarna kommer att ske i Sverige.

– Tittar man historiskt på vad som skett de senaste åren har Sverige alltid blivit kraftigt påverkat. Vi har minskat hela tiden.

År 2000 hade Ericsson över 40 000 anställda i Sverige. I dag är siffran nere i drygt 15 000. Globalt är däremot antalet anställda ungefär lika stort som tidigare.

I Linköping och Göteborg har över 300 Ericssoningenjörer nyligen erbjudits anställning hos Saab Combitech. Men det betyder inte att faran är över.

– De som är kvar är fortfarande oroliga, de väntar på nästa varsel, säger John Agefjäll, som anser att bolaget stirrar sig alltför blint på kostnaderna och att man i stället borde titta på vad man får för pengarna.

– Det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke. Att minska personalkostnaderna är ett kortsiktigt sätt att lösa problemen på och medför en väldigt stor risk.

John Agefjäll anser att det finns en annan väg som är betydligt bättre på sikt: att blicka framåt och satsa på personalen.

– I stället för att skära ned kan vi öka marginalerna genom att skapa bättre produkter som säljer bättre. Det är bättre att kompetensutveckla personalen så att de kan ta sig an nya uppdrag och är redo för nästa tekniksprång.

I takt med att personal sägs upp finns också risk för att Ericsson får allt svårare att attrahera kompetent personal framöver. De negativa skriverierna kring företaget gör inte saken bättre, även om John Agefjäll inte tror att uppgifter om exempelvis vd:ns bonus och resekostnader har någon större betydelse, det är ”bara brus i bakgrunden”.

Frågan är om det finns möjlighet att Ericssons ledning svänger 180 grader och följer fackets rekommendation. John Agefjäll är tveksam.

– Det är svårt att sia om, det beror nog på den nya vd:ns profil. Att Hans Vestberg avgick går att tolka som ett underkännande av hur han drivit företaget. Men samtidigt har man tillfälligt tillsatt finanschefen för att fortsätta arbetet som Vestberg påbörjat. Man har inte backat på någonting.

Läs mer: Ericssons dystra år

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Varsel

Facket på Northvolt: Nu kan vi förhandla i detalj

I går var det löningsdag och anställda på Northvolt fick sina pengar. Men framtiden är oviss för batteritillverkaren.
Lina Björk Publicerad 26 september 2024, kl 10:39
Bild på en skylt med namnet Northvolt
Fackliga förhandlingar har startat på Northvolt kring de 1600 personer som varslades i måndags. Foto: Pontus Lundahl/TT

Under måndagen informerades de anställda på batteritillverkaren Northvolt om att 1600 personer varslas om uppsägning. Victor Matinlassi, klubbordförande på Unionen tog del av informationen på en storbildsskärm på kontoret i Stockholm. 

– Nu när företaget gått ut med varslet kan vi fortsätta förhandlingarna i detalj. Det handlar bland annat om att gå igenom företagets förslag på prioriteringslistor, som är baserad på kritisk kompetens för bolaget och anställningstid, säger han. 

Av de 1600 varslade drabbas Skellefteå hårdast, där försvinner 1000 tjänster. I Västerås och Stockholm kapas 400 respektive 200 tjänster. Enligt Victor Matinlassi är det cirka 40 procent tjänstemän som blir varslade i Skellefteå, liksom Västerås, medan alla 200 varslade i Stockholm är tjänstemän. 

 

Tre månader på sig att hitta jobb

Extra tungt är varslet för de anställda som är i Sverige på ett arbetsvisum. När deras tjänst upphör har de tre månader på sig att hitta en ny arbetsgivare som kan ge arbetsvisum. Många migranter har tagit med sig hela familjen till Skellefteå och står nu inför en oviss framtid. 

– Northvolt har en migrationsavdelning som hjälper till att svara på frågor och stötta de anställda. Skellefteå och Västerås kommun har också gått ut med att de ska hjälpa utländska anställda som blir varslade att hitta nytt jobb inom kommunen. 

Vilka frågor får ni på Unionenklubben av medlemmarna? 

– Många undrar vilka grupper som ingår i antalet varslade. Andra frågar efter hjälp, de är utsatta i sin familjesituation och kan inte bli av med jobbet. Det är tufft. 

I ett pressmeddelande skriver företaget att "expansionsprojektet Northvolt Ett" kommer att avbrytas. Verksamheten i Västerås kommer att bromsas och i Stockholm är det stödfunktioner som dras in. 

Det gäller för migranter utanför EU

Flera krav ställs för att få arbetstillstånd i Sverige om du är en medborgare utanför EU.

Underskrivet anställningsavtal med villkor i linje med svenska kollektivavtal, giltigt pass och en lön motsvarande minst 80 procent av medianlönen, sedan i juni i år därmed minst 28 480 kronor.

Om anställningen upphör kan man stanna i tre månader, för att söka ny anställning enligt kraven ovan innan tillståndet återkallas.

Källa: Migrationsverket