Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Nedskärningar på Ericsson

Under sommaren aviserade Ericsson att bolagets pågående sparprogram fördubblas. Det kommer att innebära att ytterligare flera tusen anställda kommer att bli av med sina jobb. Var någonstans nedskärningarna kommer är däremot inte klart.
Det fungerar inte att spara sig ur krisen, menar facket, satsa framåt i stället!
Niklas Hallstedt Publicerad
Ericsson
Sluta spara, satsa ur krisen i stället, uppmanar facket på Ericsson. Ericsson

När dåvarande vd:n Hans Vestberg berättade om det utökade sparprogrammet sa han också att inget land ”kommer att vara exkluderat”. John Agefjäll, Unionens klubbordförande på Ericsson i Linköping, fruktar att en stor del av neddragningarna kommer att ske i Sverige.

– Tittar man historiskt på vad som skett de senaste åren har Sverige alltid blivit kraftigt påverkat. Vi har minskat hela tiden.

År 2000 hade Ericsson över 40 000 anställda i Sverige. I dag är siffran nere i drygt 15 000. Globalt är däremot antalet anställda ungefär lika stort som tidigare.

I Linköping och Göteborg har över 300 Ericssoningenjörer nyligen erbjudits anställning hos Saab Combitech. Men det betyder inte att faran är över.

– De som är kvar är fortfarande oroliga, de väntar på nästa varsel, säger John Agefjäll, som anser att bolaget stirrar sig alltför blint på kostnaderna och att man i stället borde titta på vad man får för pengarna.

– Det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke. Att minska personalkostnaderna är ett kortsiktigt sätt att lösa problemen på och medför en väldigt stor risk.

John Agefjäll anser att det finns en annan väg som är betydligt bättre på sikt: att blicka framåt och satsa på personalen.

– I stället för att skära ned kan vi öka marginalerna genom att skapa bättre produkter som säljer bättre. Det är bättre att kompetensutveckla personalen så att de kan ta sig an nya uppdrag och är redo för nästa tekniksprång.

I takt med att personal sägs upp finns också risk för att Ericsson får allt svårare att attrahera kompetent personal framöver. De negativa skriverierna kring företaget gör inte saken bättre, även om John Agefjäll inte tror att uppgifter om exempelvis vd:ns bonus och resekostnader har någon större betydelse, det är ”bara brus i bakgrunden”.

Frågan är om det finns möjlighet att Ericssons ledning svänger 180 grader och följer fackets rekommendation. John Agefjäll är tveksam.

– Det är svårt att sia om, det beror nog på den nya vd:ns profil. Att Hans Vestberg avgick går att tolka som ett underkännande av hur han drivit företaget. Men samtidigt har man tillfälligt tillsatt finanschefen för att fortsätta arbetet som Vestberg påbörjat. Man har inte backat på någonting.

Läs mer: Ericssons dystra år

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Varsel

Facket på Northvolt: ”Folk är ledsna och chockade”

Det har varit en kaotisk dag för de anställda på Northvolt. Victor Matinlassi, klubbordförande i Stockholm, beskriver stämningen som dyster. Men fortfarande finns hoppet om att företaget på något sätt ska överleva.
David Österberg Publicerad 12 mars 2025, kl 16:08
Skylt Northvolt
I dag fick de anställda på Northvolt beskedet att företaget går i konkurs. Pontus Lundahl/TT

Northvolt har verksamhet i Skellefteå, Västerås och Stockholm. Victor Matinlassi är klubbordförande i Stockholm.

Hur har den här dagen varit?

– Ganska kaotisk. Den började vid 7 med att vi i facket fick information från företaget. Vid åtta informerade företaget via intranätet och klockan 9 informerades alla anställda vid samtliga bolag. Vi har haft enskilda möten inom respektive bolag om hur just vårt företag påverkas i den här situationen. Dagen har också handlat mycket om att stötta medlemmar och svara på frågor från dem eller hänvisa frågor vidare till Unionens regionkontor eller rådgivningen.

Victor Matinlassi
Victor Matinlassi, klubbordförande på Northvolt i Stockholm.

Hur är stämningen bland medlemmarna?

– Många är ledsna, andra chockade. Det är ganska dystert. Vi har haft det tufft en ganska lång period. Förra månaden var våra löneutbetalningar försenade, så då låg vi också pyrt till. Men hittills har vi alltid kunnat hitta en kortsiktig lösning och kämpat vidare. Nu räckte det inte och det är extremt tungt. Vi har haft hoppet uppe och trott att det skulle finnas en lösning även den här gången.

Samtidigt kommer det signaler från arbetsgivaren om att det kanske kan gå att fortsätta verksamheten på något sätt. Vad tror du om det?

– Det tror jag definitivt. Det går inte att fortsätta som Northvolt är i dag, men vi har oerhört kompetent personal, vi har fungerande produktion i Skellefteå, vi har börjat få upp volymerna. Så jag hoppas verkligen att någon tar över och driver verksamheten i samma anda som vi har haft.

Jobbar ni som vanligt nu?

– Ja, ända tills konkursförvaltaren ger något annat besked.

Och hoppas att ni får era löner den 25 mars?

– Det hoppas vi. Men det är klart att det finns en risk att det blir en fördröjning.

Har ni mycket kontakt med de förtroendevalda i Västerås och Skellefteå?

– Vi pratar dagligen. Jag känner verkligen med de anställda i Skellefteå där de har det extremt tungt. Jag är mest orolig för den internationella arbetskraft som finns i framförallt Skellefteå, men också i Stockholm och Västerås. De har kommit till Sverige både från länder utanför Europa och från Europa tillsammans med sina familjer. De har byggt ett liv här, så det är klart att jag är orolig för vad som händer med dem. 

Hur har arbetsgivaren skött det här?

– De har varit bra på att informera facken om det ekonomiska läget. Den senaste perioden har vi haft möten varje vecka med företagsledningen om ekonomin och om potentiella investerare på både kort och lång sikt. Så det här kommer inte som en blixt från klar himmel. Vi har vetat om att situationen varit väldigt oroväckande, men hade förhoppningar ända in i det sista om att det kommer att lösas. 

Vad gör ni i klubben de närmaste dagarna?

– Vi finns här för våra medlemmar. Försöker vara ett stöd och hålla stämningen uppe. Vi väntar på beslut från konkursförvaltaren. Jag vet att också Unionen kommer att kontakta konkursförvaltaren för att diskutera medlemmarnas rättigheter och löner.