
Datan i molnet lagras inte på en specifik server, utan flyttas mer eller mindre konstant mellan olika servrar, som ofta står utplacerade långt ifrån varandra för säkerhets skull. Ibland i olika länder.
Att jobba mot molnet innebär i stora drag att man jobbar med programvaror eller kod via Internet. Alltså utan att ladda ner något till den egna datorn. Den egna datorn fungerar mer som en portal till den virtuella plats där din data finns tillgänglig: molnet!
– En bra molntjänst är att jämföra med elen man betalar för hemma. Den är skalbar, så du betalar mer när du använder mer, säger Erik Junesjö, utvecklingschef på IT-sektionen på Unionen.
Med molnbaserade IT-tjänster behöver användaren inte själv ha vare sig den tekniska kunskapen eller kontrollen över infrastrukturen bakom eller ens bry sig om att uppdatera programvaror och ta säkerhetskopior på dokument, bilder och andra filer. Det sköter molntjänstleverantören, centralt. Företag som använder molntjänster behöver inte köpa in lika mycket hårdvara, alltså datorer och servrar och supporten kan outsourcas.
Några av de vanligaste molntjänsterna är Google, Microsoft 365, Sharepoint, Dropbox, Hotmail. Din internetbank är en molntjänst. De vanligaste användningsområdena är e-post och kalenderhantering och andra administrativa funktioner som konferensboknings-system och semesterrapporterings-system. Olika typer av sociala forum är också typiska molntjänster, som Facebook, Soundcloud och Flickr.
Unionen har en virtualiserad servermiljö, vilket kan kallas ett "privat moln". Tekniken är i stort sett densamma som molnet på Internet, med skillnaden att Unionens moln inte delas med andra.
– Om man drar parallellen till elen igen så har vi egna generatorer, som ett eget vindkraftverk, förklarar Erik Junesjö, utvecklingschef på Unionens IT-enhet.